назад

Форум-практикум «Нові підходи до профілактики правопорушень у школах: створення служб порозуміння»

255412927 253162За підтримки Програми з відновлення та розбудови миру Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні у м. Святогірськ Донецької області відбувся дводенний форум-практикум на тему: «Нові підходи до профілактики правопорушень у школах: створення служб порозуміння» у якому взяли участь представники місцевих центрів з надання БВПД

 Метою заходу було об’єднання зусиль представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування над впровадженням Програми трирівневої моделі профілактики правопорушень серед дітей на території Донецької області на 2018-2022 роки(далі – Програма). 

Під час заходу його учасники – представники Департаменту освіти і науки Донецької ОДА,ювенальної превенції та відділів освіти міськдержадміністрацій, завучі шкіл з виховної роботи, психологічних служб навчальних закладів були ознайомлені із змістом Програми, поінформовані про вже проведені заходи та наступні кроки з її реалізації, оволоділи практичними навичками з використання інструментів та сучасних методик, що можуть застосовуватись у шкільних закладах для попередження правопорушень та упередження виникнення негативних явищ. 

Директор Краматорського місцевого центру Вікторія Харенко виступила в якості спікера з питання «Новели українського законодавства щодо булінгу». Під час відео презентації розкрила сутність цього негативного явища, розповіла про його ознаки та форми прояву, окреслила основні нормативні акти, які регулюють явище булінгу в Україні. Зазначила, що ЗУ «Про освіту» передбачені як права, так і обов’язки здобувачів освіти, їх батьків та педагогічних працівників, а відповідальність за вчинення дій, які кваліфікуються як булінг, передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення.   

«Тривалі агресивні дії щодо іншого в світі називають булінгом. Україна в першій десятці країн Європи за поширеністю цього негативного явища з-поміж 11-15-річних школярів. В епоху стрімкого розвитку інформаційних технологій це явище набуло дуже неприємних додаткових рис, що зробили його жорстокішим завдяки можливості зняти цькування на відео та викласти у соцмережі. Булінг негативно впливає на соціалізацію підлітків. Психологи наголошують, що в ситуацію обов’язково повинні втрутитись авторитетні дорослі. Всім нам треба об’єднувати зусилля щодо вирішення цієї проблеми, аби учбові заклади були безпечним і комфортним середовищем для кожної дитини» – зазначила директор Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 

         Учасники заходу висловили спільні думки про необхідність та важливість вироблення логічної моделі співпраці між поліцією ювенальної превенції, працівниками закладів освіти, правової допомоги у запровадженні служб порозуміння в школах, що в умовах складної та нестабільної криміногенної ситуації серед неповнолітніх дадуть змогу не допускати сплеску скоєння правопорушень підлітками.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до:

Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20, тел.: 099-266-91-62

Торецьке бюро правової допомоги – м. Торецьк, вул. Героїв Праці, буд. 3, тел. (093) 24-31-479

Костянтинівське бюро правової допомоги – м. Костянтинівка, вул. Театральна, буд. 5, тел: (099) 62-19-172

Дружківське бюро правової допомоги – м.Дружківка, вул.Олега Кошового, 27, тел: (095) 54-80-934

Добропільське бюро правової допомоги – м. Добропілля, вул. Незалежності, буд. 35, тел: (095) 20-97-074

Слов’янське бюро правової допомоги – м. Слов’янськ, вул. Університетська, буд. 47, тел. (066) 36-80-063

Бахмутське бюро правової допомоги – м. Бахмут, вул. Василя Першина, буд.11, тел: (050) 65-47-661

Авдіївське бюро правової допомоги – м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд. 1,   тел: (095) 20-50-069

Лиманське бюро правової допомоги – м. Лиман, вул. Пушкіна, буд. 12-б, тел: (095) 68-85-464

Олександрівське бюро правової допомоги – смт. Олександрівка, вул. Самарська, буд. 5, тел: (066) 74-95-431