назад
20.03.17

Гадяччани дізналися більше про свої права та механізми їх захисту

Gad RCZ17032017

Протягом 17 березня фахівці Гадяцького бюро правової допомоги провели низку заходів спрямованих на розширення доступу громадян до правової допомоги, поінформували жителів районного центру про особливості звернення до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, стягнення аліментів з заробітної плати боржника тощо.

        Так, 17 березня 2017 року, в рамках меморандуму про співпрацю, головний спеціаліст Гадяцького бюро правової допомоги Володимир Білоха провів семінар у Гадяцькому районному центрі зайнятості на тему: «Реалізація права громадян на усне чи письмове звернення».

        Під час активного спілкування присутні мали змогу обговорити питання конституційного права громадян на звернення та ознайомилися з нормами Закону України «Про звернення громадян». Додатково фахівець бюро наголосив на строках розгляду та основних реквізитах письмового звернення.

        Цього ж дня на базі Гадяцького районного центру зайнятості працював дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

        Головний спеціаліст Гадяцького бюро правової допомоги Володимир Білоха надав консультації  громадянам, що звернулися за правовою допомогою у сфері виконання судових рішень, специфіки вступу у спадщину та з питань, що стосуються стягнення аліментів з заробітної плати боржника.

        Так, розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

        Відповідно до ст.71 Закону України «Про виконавче провадження», у разі стягнення аліментів як частки заробітку (доходу) боржника на підприємстві, в установі, організації, фізичної особи, фізичної особи – підприємця відрахування здійснюються з фактичного заробітку (доходу) на підставі постанови виконавця.

Якщо стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо, підприємство, установа, організація, фізична особа – підприємець, фізична особа, які проводили відрахування, нараховують боржнику заборгованість із сплати аліментів.

  Після закінчення строку, передбаченого законом для стягнення аліментів, за відсутності заборгованості із сплати аліментів підприємство, установа, організація, фізична особа – підприємець, фізична особа, які проводили відрахування, повертають виконавцю постанову про стягнення аліментів з відміткою про перерахування в повному обсязі стягувачу присуджених йому сум аліментів. Якщо відраховані з боржника суми аліментів не були перераховані стягувачу, виконавець письмово повідомляє стягувачу про розмір заборгованості, що утворилася, та роз’яснює йому права на звернення з позовом до підприємства, установи, організації, фізичної особи – підприємця, фізичної особи, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію чи інші доходи, якщо така заборгованість утворилася з їхньої вини.

        Додатково громадян повідомлено, що отримати безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України вони також можуть, звернувшись Гадяцького бюро правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 (другий поверх) тел. 05354-3-25-05, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).