назад

Adv ZP SirkoДитина має право на піклування батьків, родичів, громади та держави. Інтереси дітей є першочерговими.

       До Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся клієнт, який є опікуном трьох неповнолітніх внуків з питання щодо визначення порядку користування житловим приміщенням.

       Відповідно виданого доручення Мелітопольського МЦ № ММЦ-1039 від 19.09.2017 адвокатом дідусеві була призначена Людмилу Сірко.

       Чоловік, який діє за себе та в інтересах трьох неповнолітніх онуків, мати яких знаходиться в місцях позбавлення волі, звернувся до Енергодарського міського суду Запорізької області з позовом до колишньої дружини та її матері, про визначення порядку користування житловим приміщенням. В квартирі проживають він, колишня дружина з матір’ю, та малолітні діти.

       Виключно дідусь, щоденно займається вихованням та матеріальним утриманням онуків. Між співмешканцями фактично склався наступний порядок користування квартирою: житлову кімнату площею – 19,7 кв.м займають жінки; житлову кімнату площею – 9,5 кв.м з лоджією площею 1,9 кв.м, яка належить чоловікові на праві приватної власності, займає він та користуються онуки; житлову кімнату площею – 11,7 кв.м займають троє онуків; кухня, вбиральня, ванна кімната, дві лоджії та коридор перебувають в спільному користуванні. У зв’язку з маленькою квадратурою кімнати, дітям неможливо встановити столи для належного вивчення уроків та меблі, необхідні для канцелярії та речей.

       Турбуючись про повноцінний розвиток трьох онуків, дідусь неодноразово намагався в добровільному порядку вирішити питання з жінками щодо добровільного переселення онуків з дочкою, яка найближчим часом повернеться з місця відбування покарання, до більшої кімнати, але співмешканки категорично відмовлялись переселятись до меншої кімнати.

       Стаття 18 Закону України «Про охорону дитинства» передбачає право дитини на житло. Відповідно до вимог цього Закону, держава забезпечує право дитини на проживання в таких санітарно-гігієнічних та побутових умовах, що не завдають шкоди її фізичному та розумовому розвитку.

       Відповідно до Закону України, забезпеченням найкращих інтересів дитини є дії та рішення, що спрямовані на задоволення індивідуальних потреб дитини відповідно до її віку, статі, стану здоровя, особливостей розвитку, життєвого досвіду, родинної, культурної та етнічної належності та враховують думку дитини, якщо вона досягла такого віку і рівня розвитку, що може її висловити.

       Відповідно до ст.3 Конвенції про права дитини, ратифіковану Постановою ВР № 789-XII від 27.02.91р., в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

       Дослідивши матеріали справи Енергодарський суд Запорізької області з метою забезпечення найкращих інтересів неповнолітніх дітей вирішив позовну заяву – задовольнити. Рішення набрало законної сили.

Нагадуємо, що допомогу адвоката, послуги якого надавитимуться за рахунок держави, Ви можете отримати в місцевих центрах безоплатної правової допомоги.

Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

  • адреса: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99
  • телефони: 096-523-98-55, (0619)43-00-58, (0619)43-00-59,
  • електронна адреса: melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua або
  • skype зв’язок: Мелітопольський місцевий центр з надання БВПД