назад

ГО «Кримська діаспора Рівненщини» перевірятиме надання безоплатної правової допомоги при затриманні

zatrymannia

Представники громадської організації «Кримська діаспора Рівненщини» розпочинають опитування серед жителів Рівного, Сарн, Костополя та Дубно.

Основна мета опитування – дізнатися, наскільки жителі Рівненської області обізнані зі своїми правами при затриманні та чи чули вони про безоплатну правову допомогу.

За словами керівника «Кримської діаспори Рівненщини» Ельвіри Шиліної, громадська організація має намір опитати всіх, хто на це погодиться, не віддаючи переваг якимось певним категоріям населення.

– Також ми розробили буклети, в яких розписано алгоритм дій у випадку затримання. На жаль, на сьогодні мало хто знає про право на безоплатного адвоката, тому затримані ніхто не вимагає його присутності. На запитання, чи потрібен адвокат, вони найчастіше відмовляються, бо вважають, що це платно, – зазначає Ельвіра Шиліна.

Нагадуємо, Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги  забезпечують надання БВПД особам, до яких застосоване адміністративне затримання, адміністративний арешт; особам, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими; особи, щодо яких обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; у кримінальних провадженнях щодо яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії; особам, засудженим до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі.

Опитування буде проводитися у рамках проекту «Моніторинг надання послуг Регіональними центрами безоплатної вторинної правової допомоги при затриманні громадян», який реалізується за підтримки Європейського Союзу, в межах проекту «Українська регіональна платформа громадянських ініціатив», що співадміністується РОГО «Комітет виборців України».

Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).