назад

Голосуй відповідально: які права мають виборці

287-1Що таке активне виборче право та як його реалізувати студентам, які навчаються не за місцем прописки? Як можна перевірити, чи є Ви у списках виборців та що робити, якщо відомостей про Вас там взагалі немає? Ці та інші запитання, пов’язані з виборами Президента України, ставили фахівцям системи безоплатної правової допомоги студенти 3-4 курсів Вижницького коледжу прикладного мистецтва під час правопросвітницького заходу.

“Активне виборче право, тобто право обирати, мають усі дієздатні громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років”, – розпочала захід “Голосуй відповідально: які права мають виборці” директор Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Мацюк. Вона зазначила, що кожен виборець має право лише на один голос і тільки на тій дільниці, де він включений у список. Якщо ж студент зареєстрований в одному населеному пункті, а навчається та проживає в іншому, то він має право бути включеним до списків виборців не за місцем реєстрації. Для цього необхідно знайти найближчий Державний реєстр виборців (як правило, вони знаходяться в приміщеннях районних держадміністрацій), надати до реєстру паспорт, а також довідку з місця навчання, написати заяву з проханням тимчасово змінити місце голосування (в заяві слід вказати ту дільницю, де виборець бажає голосувати) та отримати письмовий дозвіл. Таку заяву можна подати не пізніше ніж за 5 днів до голосування (до 25 березня).

“Слід перевірити й достовірність ваших даних, – зауважила Людмила Мацюк, – адже внести необхідні зміни можна не пізніше, як за 5 днів до голосування. У день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться”.

Також кожен громадянин має право заздалегідь дізнатися, чи включений він до списку виборців на дільниці, за котрою він закріплений. Це можна зробити, завітавши особисто до відділу ведення Державного реєстру виборців або до дільничної виборчої комісії. Перевірити себе у списках виборців можна також онлайн, скориставшись сайтом www.drv.gov.ua.

Директор центру нагадала студентам і про відповідальність виборців у разі їх підкупу. Так, прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з реалізацією свого виборчого права, караються штрафом або виправними роботами або ж навіть обмеженням волі.

Контактна інформація! Звертайтеся по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (03730) 2-31-58.
Звертайтеся по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (03738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).