назад
29.08.16

Готовність до відкриття бюро правової допомоги розглянуто на нараді в голови Полтавської облдержадміністрації

reg29082016

29 серпня на черговій щотижневій нараді в голови Полтавської обласної державної адміністрації розглянуто питання про стан підготовки до відкриття в області бюро правової допомоги.

У своєму виступі директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий зазначив, що протягом 2016 року на Полтавщині, як і в цілому у державі, проходило реформування територіальних органів Міністерства юстиції України. Завершено реорганізацію районних, міськрайонних та міських управлінь юстиції, а з 1 вересня у 23 населених пунктах області запрацюють Бюро правової допомоги.

Бюро матимуть статус відокремлених підрозділів місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які успішно діють на Полтавщині з 2015 року. Всі 23 бюро правової допомоги забезпечені приміщеннями, в яких проведено косметичні ремонти. Належним чином укладені договори оренди, надання комунальних послуг, зв’язку та доступу до мережі інтернет.

Завершено прийом майна та техніки від ліквідованих міських та районних управлінь юстиції по Полтавській області. Загалом передано для забезпечення діяльності бюро комп’ютерної техніки, меблів, обладнання на загальну суму     1 467 518 грн . Особливу увагу було звернуто на те, що утримання бюро правової допомоги не потребує додаткових видатків з бюджету, а проводитиметься за рахунок частини коштів, які були заощаджені від ліквідації міських та районних управлінь юстиції.reg290820162

Проведено за широкої участі громадськості якісний відкритий конкурсний відбір претендентів на посади керівників бюро, за наслідками якого здійснено призначення на посади кваліфікованих юристів. Організовано навчальний семінар та тренінги для новопризначених працівників бюро.

Діяльність новостворених бюро сприятиме суттєвому спрощенню та розширенню доступу мешканців області до безоплатної правової допомоги: всі бажаючі зможуть отримати безкоштовну первинну правову допомогу у вигляді правової інформації, роз’яснень та консультацій. Для соціально незахищених верств населення (малозабезпечені, інваліди, пенсіонери, переселенці, учасники АТО та члени сімей загиблих та інші) стане доступніше вторинна правова допомога, тобто можливість скористатись безоплатною допомогою адвоката щодо складання документів процесуального характеру та захисту їх інтересів у суді.

Бюро правової допомоги є мережею точок активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад.

За наслідками розгляду питання керівництвом облдержадміністрації дані відповідні доручення.reg290820161