назад

Govory 1Чи часто ви чули історії від дітей про жорстокі сварки між батьками, які завершуються бійками, про постійні прискіпування, примусову домашню роботу, приниження від батьків? А чи показували діти вам свої синці? Чи доводилося вам стикатися з дитиною, яка стала об’єктом домагань рідних чи близьких до сім’ї осіб? На жаль, в нашому суспільстві такі проблеми не прийнято розголошувати, а тим паче, відкрито обговорювати та звертатися за допомогою.

       

        Тож, або почати ГОВОРИТИ та ВИРІШУВАТИ цю існуючу проблему, начальника відділу «Більмацького бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Анастасію Корбут було запрошено до Комунального закладу «Розівська центральна районна бібліотека», а начальника відділу правопросвітництва Вікторію Донцову до Бердянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, аби просвітити молодь та запобігти будь-яким проявам випадків домашнього насильства.

       І от 14 листопада 2018 року на зустріч на тему «Говори! Про домашнє насильство і не тільки» в бібліотеку завітали учні 9 класу Розівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 на чолі з класним керівником та у супроводі шкільного психолога Олени Костюковської. Після короткого знайомства начальник Більмацького бюро правової допомоги Анастасія Корбут поцікавилася про рівень поінформованості школярів про поняття домашнього насильства, його види, методи запобігання. При розкритті теми вона, демонструючи відеоролики, розповідала про кожен вид насильства, як він проявляється та які має наслідки.

       Особливий відгук в учнів знайшло питання сексуального насильства. Зазвичай ця тема найбільш табуювана та найбільш замовчувана. Після незручних смішків, жартів школярі серйозно зацікавилися тим, що сексуальним насильством визнається не лише статевий акт, але й дії сексуального характеру. Також було розглянуто питання одностатевого сексуального насильства, ситуацій, в яких ті чи інші дії вимагають негайної реакції та, власне, як реагувати на домагання.Govory  2 1

       Під час розмови торкнулися і питання булінгу. Всі разом дійшли висновку, що домашнє насильство у поєднанні з булінгом у школі може трагічно обернутися для жертви цькування. Після цього обговорили, що робити, якщо дитина стала жертвою насильства, куди звертатися та які є правові можливості захисту. Всі відвідувачі заходу отримали листівки з контактами громадських організацій, благодійних фондів, Уповноваженого Президента України з прав дитини, центрів безоплатної правової допомоги, притулків для жертв домашнього насильства у Запорізькій області.

       Насамкінець діти передали Анастасії Корбут малюнки на тему «Стоп насильству!» та листівки своєму безіменному ровеснику, який став жертвою домашнього насильства та потребує підтримки. Наразі всі малюнки розміщені у приміщенні відділу «Більмацьке бюро правової допомоги», а всі учасники акції будуть нагороджені грамотами при наступній зустрічі.

       23 листопада подібний, але не менш важливий захід, було проведено для учнів 6-х класів Бердянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Аби донести дітям суть даної проблеми й зробити лекцію більш цікавою та зрозумілою, Вікторія Донцова розпочала захід з перегляду соціального відеоролику «Зупинимо домашнє насильство». Дане відео було підготовлено одним із партнерів місцевого центру Громадською організацією «Жінка майбутнього».
Govory 3

       Далі фахівчиня дала змогу присутнім дітям дати своє визначення домашньому насильству, а згодом сама надала повне роз’яснення. Окрему увагу було приділено видам насильства та проблемі булінгу у школах. Також учні мали змогу пограти в цікаву інтерактивну гру “Міф чи реальність”. Суть гри полягала в тому, що дітям пропонувалась прослухати різні факти про насилля та визначити, що є правдою, а що ні.

       Наприкінці заходу, було проведено фінальну гру, під час якої на конкретних прикладах дітям було продемонстровано, з якими проявами насильства кожен з них може стикатися щодня.

       Завершуючи захід, було ініційовано опитування, за результати якого стало відомо, що діти є досить обізнаними в даній проблемі, розрізняють види насильства, та в разі необхідності знають куди звертатись за допомогою.

Нагадуємо, про можливість отримання правових роз’яснень в установах системи безоплатної правової допомоги:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid. zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  скайп: berdyansk_center, ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Відділ «Більмацьке бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги –  Більмацький р-н, смт. Більмак, вул. Запорізька, буд.28-А, тел. (06147) 220-74, 220-54