назад
13.02.17

Говорили про захист прав споживачів

OkM 170210  110 лютого 2017 року на базі  Охтирського міськрайонного центру зайнятості, проведено семінар щодо захисту прав споживачів інтегратором Охтирського місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги Мариною ЛАПОНОГ.

Серед присутніх на заході були: спеціаліст центру зайнятості Олексій БЕЙС, особи, що перебувають на обліку в будинку праці та внутрішньо переміщені особи.

Марина ЛАПОНОГ повідомила присутнім, що відносини між споживачем товарів, робіт і послуг та виробниками  і продавцями, а також права споживачів та механізм їх захисту – регулюються Законом України «Про захист прав споживачів». Вона розповіла, що покупець має право обміняти чи повернути товар належної якості протягом 14 днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший термін не оголошений продавцем (ст.9 Закону). Але потрібно пам’ятати, що повернути товар належної якості у магазин (або обміняти його на інший аналогічний) можна, якщо дотримані наступні умови повернення товару:

       його немає у переліку тих товарів, що не підлягають обміну та поверненню;

       він не використовувався, і зберігся у тому вигляді, якому його придбавали;

       пройшло менше двох тижнів з моменту придбання товару;

       є касовий або товарний чек.

OkM 170210  2

Також Марина ЛАПОНОГ наголосила на тому, що поряд з наданим правом на повернення та обмін державою встановлений перелік товарів, які такому обміну не підлягають. Його  визначено Постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів» № 172 від 19 березня 1994 р. До таких товарів, зокрема, належать усі продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети гігієни, фотоплівки, дитячі м’які та гумові іграшки, зубні щітки, гребінці, матеріали та скло, нарізані або розкроєні під розмір, визначений покупцем, інструменти для манікюру, ювелірні вироби з дорогоцінних металів тощо.

Якщо ваші права було порушено, захист прав споживачів здійснюється судом, а юристи Охтирського МЦ з надання БВПД допоможуть у складанні процесуальних документів та представлять інтереси в суді.

 

Довідково: Охтирський МЦ з надання БВПД: м. Охтирка. вул. Перемоги, 13; т. (05446) 4-22-23.