назад
20.12.18

Гра, яка захоплює і дорослих, і дітей

image1Всеукраїнський тиждень права цього року став для учнів загальноосвітніх шкіл області приємним і трохи несподіваним: замість традиційних лекцій дітям була запропонована «Важниця правова» – перша в Україні настільна гра, що дає корисні підказки з українського законодавства. І результат перевершив усі сподівання, адже така форма навчання не тільки вдало поєднує освітню, виховну та розвиваючу функції, але й моделює різноманітні життєві ситуації, які спільно вирішуються під час гри.

Довідка. Настільна гра «Важниця правова» містить більш ніж 200 питань з різних галузей права (конституційне, адміністративне, цивільне, сімейне, трудове, кримінальне) та дозволяє опрацювати близько 50 життєвих ситуацій, зорієнтуватись в яких допоможуть правові знання.

Ідея народилась навесні цього року, коли ГО «ЕкспертиЗА Реформ» та Регіональний центр з надання БВПД у Луганській і Харківській областях уклали меморандум про співпрацю щодо проведення просвітницької роботи, і вже у жовтні розробники презентували її в Харкові, зігравши зі співробітниками центрів з надання БВПД. Днями  презентація «Важниці правової» пройшла на базі Сумського місцевого центру з надання БВПД.

Як відбувалося знайомство з «Важницею правовою» на території Херсонської області, які враження отримали учасники гри – у нашому огляді.

Голопристанський місцевий центр з надання БВПДimage2

«Настільна гра «Важниця правова» – допомога в різних життєвих ситуаціях», – переконані фахівчині Скадовського бюро правової допомоги Тетяна Мосіна та Інна Шара, які в під час Всеукраїнського тижня права представили її учням Скадовської загальноосвітньої школи «Академія творчості».

image3Ознайомившись з правилами гри, учні розділилися на команди та почали виконувати завдання різної складності, користуючись порадами, як діяти у разі, приміром, якщо вас затопили сусіди, зупинила поліція, ви придбали неякісний товар чи хочете допомогти своїй бабусі оформити пенсію тощо. По завершенні заходу начальниця Скадовського бюро Тетяна Мосіна поділилася враженнями: «Гра дуже цікава, навіть для дорослих, багато корисної інформації. Діти, коли зрозуміли, як потрібно грати, були дуже задоволені. Шкода, часу було мало, так як хотілося за один урок розповісти їм дуже багато – і про булінг, і про насильство. Ми навіть зайняли трохи часу наступного уроку, бо дітям дуже хотілося врятувати країну і дійти до кінця гри. Я думаю, що ігри такого плану дуже корисні для дітей, бо вони не просто отримують певну інформацію, а беруть участь у грі. У них з’являється азарт, всі бажають перемоги. Це того варто».  

Каховський місцевий центр з надання БВПД

image4Правовий урок «Знай та поважай свої права» провела для учнів 10-11 класів загальноосвітньої школи №2 фахівчиня Верхньорогачицького бюро правової допомоги Олена Філімоненко спільно з представниками служби у справах дітей.

Під час заходу Олена Філімоненко не тільки розказала дітям про їх права, але й презентувала навчально-розважальну гру «Важниця правова» та запросила пограти, перевіривши свої знання.

«Діти із величезним захопленням спробували свої сили, – розповідає представниця бюро правової допомоги, – оскільки мали змогу перевірити набуті знання у сфері права, відчули себе в ролі представників правничих професій. «Правова Важниця» надала їм відповідь, наприклад, в який орган державної влади потрібно звернутись у випадку, якщо громадянин вирішив стати фізичною особою-підприємцем, створити громадську організацію, посвідчити правочин. Гра виявилася дуже цікавою й водночас пізнавальною, і головне, що переміг найрозумніший!».

«За допомогою цієї гри, – робить висновок Олена Філімоненко, – можна значно підвищити рівень правової освіти, розвинути кмітливість та комунікативні навички. А головне – знайти рішення в багатьох життєвих ситуаціях, що входять у правове поле, з якими майже кожен день стикаються громадяни».

image5Заступниця начальника Великолепетиського бюро правової допомоги Юлія Кривов’яз спільно з представником ГУНП в Херсонській області Євгеном Панасюком для учнів 9-10 класів Великолепетиської ЗОШ №2 провела правопросвітницький захід з відеопрезентацією на тему: «Вчимося захищати себе від насильства» та «Профілактика булінгу».

Спеціалісти разом із школярами в ігровій формі згадали види насильства, хто може стати жертвою насильства та куди звертатися за допомогою, після чого Юлія Кривов’яз презентувала «Важницю правову», яка дуже сподобалась дітям і викликала багато позитивних емоцій.

image6image7Долучилися до проведення правопросвітницьких заходів у такому форматі й працівники Горностаївського бюро правової допомоги. Начальник бюро Костянтин Цупра спільно з колегами з районного відділу ДРАЦС та виконавчої служби в ігровій формі розказали дітям з будинку дитячої творчості про їхні права, а потім зіграли у «Важницю правову». «Діти були у захваті і чекають, що найближчим часом ми знову до них завітаємо і проведемо подібні заходи», – зазначив Костянтин Цупра. 

Фахівчиня Нижньосірогозького бюро правової допомоги Олена Садловська для учнів 9-11 класів Верхньосірогозької загальноосвітньої школи провела інтелектуальну гру «Знавці права».

image8Учасники демонстрували свої знання в інтелектуальній вправі «Бліц – розминка» та взяли участь у конкурсі «Юридична консультація», де вправно надавали юридичну консультацію з певної ситуації.

За словами Олени Садловської, захід захопив усіх учасників з першого ж запитання. Протягом усієї гри в класі панувала атмосфера азарту, адже кожна з команд прагнула дати якомога більше правильних відповідей і перемогти. По звершенні гри «Знавці права» були визначені переможці та нагороджені грамотами.

image9

Начальниця Нижньосірогозького бюро правової допомоги Інеса Угорчук для учнів 10 класу загальноосвітньої школи провела годину спілкування на тему: «Права людини».

«Аби захід пройшов активно і діти дійсно щось запам’ятали, було вирішено використати навчально-розважальну настільну гру «Важниця» правова. З першої хвилини дітям стало дуже цікаво», – розповідає Інеса Угорчук і додає: «Важниця правова» – неймовірно цікава. Дітям вона дуже сподобалась і зацікавила, вони активно відповідали на питання, опрацьовували життєві ситуації, із акторським талантом підійшли до завдання «Загадки Феміди». Захід викликав у присутніх багато позитивних емоцій і розширив кругозір. Навіть коли година спілкування закінчилася, діти не хотіли прощатися і пропонували зіграти знову. Вчителям гра також сподобалась, і вони запрошували провести аналогічний захід в інших класах. Під час гри діти не тільки дізнаються багато нового, але й згуртовуються, спілкуються, перевіряють теоретичні знання, тож Нижньосірогозьке бюро правової допомоги висловлює слова подяки розробникам гри та бажає їм нових ідей».

image10Інтегратор Каховського місцевого центру з надання БВПД Володимир Щербаков розповів учням 9-10 класу ЗОШ №5 м. Каховки про діяльність місцевого центру та звернув увагу на таке соціальне явище, як шкільний булінг, його види та відповідальність.

Потім підліткам була запропонована «Важниця правова», яка їм дуже сподобалася, тому що на практиці змогли застосувати знання з різних галузей права, тим самим продемонструвати та підвищити рівень правової грамотності, логічного мислення, адже така форма правопросвітництва значно підвищує рівень сприйняття інформації і дозволяє встановити з дітьми паритетні й довірчі відносини.

Херсонський місцевий центр з надання БВПД

Спеціаліст Білозерського бюро правової допомоги Альона Васильович спільно з представниками органів пробації та районної бібліотеки для учнів 7-х класів Білозерського наукового ліцею імені О.Я.Печерського провели лекцію «Зупинемо булінг разом!».

image11Під час заходу Альона Василевич зробила презентацію та розповіла учням, що таке булінг, його види, яким має бути алгоритм реагування на це негативне явище. На конкретних прикладах разом з дітьми розібрали та обговорили конкретні ситуації щодо насильства в учнівському середовищі.

Від фахівців пробації діти дізнались про види покарань, які можуть застосовуватися до неповнолітніх, та особливості їх відбування, а також підстави притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності.

Окрім того, фахівчиня Білозерського бюро ознайомила дітей з навчально-розважальною грою «Важниця правова», повідомивши, що ця гра дає корисні підказки з українського законодавства, які можуть допомоги у повсякденному житті.

Підводячи підсумки правопросвітницької роботи фахівців місцевих центрів, які обрали інтерактивну гру як метод навчання та підвищення рівня правової освіти підлітків, начальниця відділу моніторингу Регіонального центру з надання БВПД Світлана Ребриста зазначила: «За достатньо короткий проміжок часу «Важниця правова» завоювала популярність у юристів, освітян та школярів Херсонщини. Правопросвітницькі заходи з її використанням провели 13 бюро правової допомоги, які є структурними підрозділами Голопристанського, Каховського та Херсонського місцевих центрів з надання БВПД. Гра побудована таким чином, що всі учасники в прямому сенсі «захоплюються» нею і проявляють жвавий інтерес завдяки неформальній атмосфері. Тож школярі отримали правові знання, які базуються на власних спостереженнях, а також новий соціальний і правовий досвід поведінки».