назад
11.12.18

Громадські радники на Сумщині – чим займаються та чим корисні для громади?

SuR 181211 11Громадські радники – це люди, які не мають юридичної освіти, але пройшли спеціальне навчання, спрямоване на правову допомогу жителям місцевої громади у найбільш типових для них питаннях. Громадськими радниками можуть бути представники сервісних організацій, місцевої влади, студенти юридичних факультетів та загалом представники будь-якої професії, у яких є можливість навчатись та бажання допомагати у захисті прав та інтересів громади.

Інститут громадських радників – це ланка, яка спроможна допомогти із вирішенням великої кількості правових запитів та проблем громадян. На цьому наголосив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк на міжнародній конференції «Громадські радники: спільнота та розвиток», яка відбулася в м. Київ. Захід був організований за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»USAID та Української фундації правової допомоги.

Громадські радники надають «первинну» юридичну консультацію громадян, а потім, якщо є така потреба, перенаправляють до кваліфікованих юристів. Крім того, громадські радники супроводжують громади у вирішенні питань, які не потребують спеціальних юридичних знань. Перший випуск громадських радників відбувся в Україні наприкінці минулого року. Нині випускники трьох наборів працюють у 14 регіонах – від Чернівецької до Луганської області.

SuR 181211 02«Вважаю роль громадських радників архіважливою. Зокрема, в контексті взаємодії їх із системою БПД. Така взаємодія, в першу чергу, може стосуватися вивчення правових потреб громад, правопросвітництва, проведення навчальних заходів та забезпечення доступу до правової допомоги», – наголосив Олексій Бонюк.

Загалом, із 451 анкет по всій Україні було відібрано 22 кандидати. На Сумщині наразі працюють 4 громадські радники: Сніжана Камінська (м. Суми), Ярослав Счастливцев (м. Путивль), Лідія Соловйова (м. Путивль), Василь Бороздін (м. Шостка). Усі вони пройшли навчання, яке складалося із кількох модулів, і вже мають успішно реалізовані справи та важливі для громади проекти.

SuR 181211 05Так, громадський радник Сніжана Камінська, яка з робочим візитом завітала до Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, поділилася своїми враженнями від участі у Міжнародній конференції, успішними справами та планами на майбутнє. «У Києві на Міжнародній конференції зібралися громадські радники з різних куточків України, і ми були ніби однією великою дружньою родиною. Мали змогу почути досвід іноземних колег, презентувати кейси, поділитися ідеями», – розповіла Сніжана Камінська.

SuR 181211 03Вона також має успішно реалізовану справу – громадська радниця у перемовинах із мешканцями свого ж будинку ініціювала дії щодо упорядкування прилеглої до будинку території. Разом з головою будинкового комітету радниця склала звернення до сільського голови щодо надання допомоги. Раніше цю проблему ніяк не вирішували, поодинокі усні звернення мешканців будинку не мали успіху («Нема грошей» – стандартна відповідь сільського голови). Громадська радниця сформулювала лист до сільської голови і його прийняли до виконання – на 2019 рік прибудинкова територія внесена до плану поточного ремонту, що проводиться в селі.

SuR 181211 04«Ми тісно співпрацюємо із Сумським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, долучаємося до правоосвітниіх заходів, доносимо до фахівців правові потреби громади», – зазначила Сніжана Камінська.

Василій Броздін є також одним із громадських радників в Сумській області, який є приїхав з м. Антрацит Луганської області (має статус ВПО) та є головою громадської організації «Організація переселенців «Потрібні люди». Василь Бороздін на даний час проживає в м. Шостка. З березня 2016 року голова громадської організації почав співпрацювати з Шосткинським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у напрямку організації надання безоплатної вторинної та первинної правової допомоги та вирішення правових проблем переселенців.

Одним із напрямків роботи Шосткинського місцевого центру є надання безоплатної правової допомоги переселенцям із східних областей України. Так, робоча група працівників місцевого центру у складі інтегратора  Юлії Зацаринної та начальника відділу правової інформації та консультацій Світлани Мязіної на базі ГО «Організація переселенців «Потрібні Люди» для внутрішньо переміщених осіб  провели інформаційний семінар «Актуальні зміни в чинному законодавстві».

Також є плідна співпраця Центру та ГО в організації правопросвітницьких заходів. Зокрема, З 20 по 24 червня 2018 року у м. Шостка на площі Свободи відбулася акція на підтримку загальнонаціонального просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Організаторами проекту були Шосткинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та ГО «Організація переселенців «Потрібні люди». Мета проекту – підвищення правової обізнаності громадян про їхні права та механізми їх захисту. У рамках цього проекту організатори проводили анкетування громадян щодо актуальних проблем міста та визначення перспектив його розвитку.

SuR 181211 10Працівниками Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги разом з громадською організацією виготовлено буклет «Кожна людина має право!», який представники центру спільно з представниками ГО «Організація переселенців «Потрібні люди» розповсюджували протягом чотирьох днів.

Тож, співпраця громадських радників та фахівців системи безоплатної правової допомоги Сумщини триває й направлена передусім на допомогу у вирішенні правових запитів та проблем громадян.

SuR 181211 06

SuR 181211 07

 

SuR 181211 08 SuR 181211 09

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.