назад
30.05.18

Громадськість сприятиме прозорості правового захисту

30.05.2018   Мemo (9)Координаційний центр з надання правової допомоги та Громадська організація «Відкрита Україна» домовились співпрацювати, аби забезпечити об’єктивне висвітлення відкритих судових процесів, під час яких відбувається реалізація права на безоплатну правову допомогу. Відповідний меморандум про співпрацю підписали директор КЦ Олексій Бонюк та керівник ГО «Відкрита Україна» Станіслав Батрин.

Сторони домовились налагодити взаємодію між регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) та представництвами ГО «Відкрита Україна».

 30.05.2018   Мemo (1)

Обмін інформацією дозволить висвітлювати у медіапросторі випадки затримання осіб без належного оформлення їхнього статусу або надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги неналежної якості у резонансних справах, у т.ч. у справах про обрання запобіжних заходів відносно осіб, яким надається БВПД.

За словами директора КЦ Олексія Бонюка, одним з нюансів спільного проекту є відеофіксація судового процесу, що, до речі, не завжди вітається в багатьох країнах світу.

«Ми маємо унікальну можливість порівняти в рамках цього проекту чи дійсно існуватиме відмінність між рішеннями, які приймаються з відеофіксацією і тими, що ухвалюються без такої», – зазначив Бонюк, додавши, що відеоматеріали також будуть корисними для роботи правових клубів «PRAVOKATOR».

30.05.2018   Мemo (2)

На їх платформі судді, адвокати, прокурори матимуть можливість переглядати судові засідання поетапно та обговорювати ті чи інші аспекти.

«Також для нас важливо зрозуміти чи дійсно ці відеоматеріали мінятимуть етику поведінки учасників судового процесу. Чи однаково з етичної точки зору вони поводяться під час відеофіксації і без неї», – наголосив директор КЦ.

У свою чергу Станіслав Батрин зазначив: «Коли в залі судового засідання є тільки суддя, прокурори і адвокат, то може нехтуватись все, що закладено в Процесуальному кодексі. Коли ж є відеофіксація, ми бачимо і повагу, і елементи взаємного стримування».

30.05.2018   Мemo (4)

Крім вивчення та висвітлення у медіапросторі випадків про наявність порушень прав і свобод людини, плануються спільні заходи щодо запобігання випадкам порушення прав дітей, зокрема, постраждалих від домашнього насильства, внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, та забезпечення їх захисту, висвітлення таких випадків у медіапросторі.

30.05.2018   Мemo (10)

Також плануються традиційні заходи: проведення конференцій, семінарів, круглих столів, зустрічей, комунікаційних заходів на телебаченні, радіо та в інтернет-просторі.

30.05.2018   Мemo (6)

Переглянути Меморандум


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter