назад

Громадяни, які перебувають на обліку в органах пробації, отримають ще більше можливостей доступу до безоплатної правової допомоги

210-1Прийом громадян відбуватиметься у секторах з питань пробації. Для цього розроблять спеціальні графіки. Такої домовленості досягнуто під час робочої зустрічі, яка відбулась 4 жовтня 2018 року на базі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області.

У вересні 2018 року підписано меморандум, який сприятиме реальному рівному доступу усіх без винятку громадян до безоплатної правової допомоги. Такий офіційний документ про співпрацю підписали Координаційний центр з надання правової допомоги, Адміністрація Державної кримінально-виконавчої служби України та Державна установа «Центр пробації». Аби реалізувати заплановане на практиці Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області спільно з партнерами ініціював таку зустріч.

210-3

«Варто організовувати прийом громадян, які перебувають на обліку у органах пробації (у разі відповідних звернень) і долучати фахівців системи безоплатної правової допомоги. Для цього необхідно розробити спеціальні графіки», – таку пропозицію під час зустрічі висловив начальник філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області Руслан Кувіла.

«Зокрема варто долучати адвокатів безоплатної правової допомоги, які на стадії досудового слідства беруть участь у кримінальних провадженнях відносно неповнолітніх осіб, – зауважив начальник Шевченківського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області Олексанр Відман. – Необхідно, щоб консультації надавали також адвокати громадянам, відносно яких суд виносить ухвали на складання досудової доповіді щодо соціально-психологічної характеристики обвинуваченого та ризику вчинення ним нового правопорушення».

210-2

«Ми готові до такої співпраці, – наголосила начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ірина Довганюк. – Наші фахівці можуть надавати консультації з питань цивільно-правового та адміністративно-правового характеру, а також надавати безоплатну вторинну правову допомогу засудженим особам для вирішення питань, повязаних із виконанням вироків».

Чимало вже проведено правопросвітницьких заходів для засуджених до покарання без позбавлення волі. Про це також йшлося під час заходу. «Зокрема проведення таких заходів у формі тренінгів практикують фахівці сектору пробації, центру соціальних служб для молоді та бюро правової допомоги Путильщини. До прикладу, у жовтні цього року засуджені навчалися, як відстоювати свої права, не порушуючи при цьому прав інших людей», – зауважила Людмила Мацюк.

Під час зустрічі пропозиції щодо подальшої співпраці із Державною установою «Чернівецький слідчий ізолятор» висловив Микола Труфин. Він займає посаду заступника начальника із соціально-виховної та психологічної роботи цієї установи.

«Реалізація меморандуму – важлива, оскільки стосується багатьох громадян. Зокрема осіб, які засуджені до покарання не пов’язаного із позбавленням та обмеженням волі, – відзначив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунятну. – Вважливо, щоб безоплатна правова допомога була доступною для осіб, не залежно від того, хто ця людина, в яких умовах і де вона перебуває. Саме тому цьому питанню і співпраці ми приділяємо стільки уваги».

Контактна інформація: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області знаходиться за адресою – м. Чернівці, вул. В. Аксенина, 5. Контактний телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).