назад
23.01.20

Херсонщина: система БПД об´єднує людей

З нагоди Дня Соборності України та 101-ї  річниці проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки фахівці Високопільського  та Олешківського бюро правової допомоги (Бериславський і Херсонській місцеві центри з надання БВПД) провели ряд цікавих правоосвітніх заходів.

Так, фахівці Високопільського бюро правової допомоги взяли участь у флешмобі, учасники якого символічно відтворили Акт Злуки Західної та Східної України як єдиної та неподільної країни шляхом утворення живого ланцюжку, з’єднаного жовто-блакитними прапорцями.

А потім головна спеціалістка бюро Наталія Куковінець в рамках заходу та з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги якомога ширшого кола громадян,  провела інформування мешканців смт Високопілля.

Учасники заходу дізналися про право кожного громадянина на безоплатну правову допомогу, про послуги, які надають фахівці системи БПД, які задачі вирішує та як допомагає людям, що опинилися у складних життєвих ситуаціях.

Правовий урок «Україна – єдина Соборна держава» з нагоди свята для учнів 7-го класу загальноосвітньої школи №4 провели й фахівці Олешківського бюро правової допомоги.

Спеціаліст бюро Ганна Трембач розповіла учням про історію виникнення свята, принципи та базові засади існування держави, основні розділи Конституції України, якими визначені права та обов’язки людини і громадянина і яких необхідно неухильно дотримуватися.

Діти дізналися про гарантії держави у сфері захисту прав громадян, зокрема право на отримання своєчасної, якісної правової допомоги за рахунок держави, доступ до якої забезпечується системою БПД.

Окрім того, Ганна Трембач розповіла про роботу Херсонського місцевого центру з надання БВПД та підпорядкованих йому бюро, про основні напрямки роботи, порядок отримання первинної та вторинної правової допомоги саме дітьми.

З нагоди Дня Соборності України у приміщенні Олешківської центральної бібліотеки за участі фахівців бюро була організована книжкова виставка-міркування «Україна – Соборна держава», яка привернула увагу користувачів бібліотеки.

Варто сказати, що дана експозиція була не тільки корисною та пізнавальною для відвідувачів, головне, вона сприяла замислитись над тим, що об´єднує та роз´єднує українців, чи перекликаються події 1919 року із нашими часами, чи треба вивчати історією рідної країни та знати про етапи становлення державності, аби прорахувати можливі виклики та загрози, щоб не втратити незалежність та повернути окуповані території.

Від системи безоплатної правової допомоги участь у заході взяла спеціаліст Олешківського бюро правової допомоги Тетяна Бабаскіна, яка розповіла користувачам бібліотеки про переваги системи БПД перед іншими надавачами юридичних послуг, пояснила, яким є порядок звернень за отриманням безоплатної правової допомоги та чи можливо отримати якісні  юридичні консультації через мережу мобільних та дистанційних пунктів або користуючись базою правових консультацій WikiLegaLaid.

По завершенню заходу всі учасники отримали інформаційні тематичні буклети та візитівки з контактами місцевого центру та бюро правової допомоги.