назад

Херсонщина: участь фахівців системи БПД у міжнародних проектах

Як захистити своє приватне життя? Як протистояти наклепу у ЗМІ?
Які існують механізми захисту прав у сфері інформації?
Про це говорили учасники П’ятої  щорічної міжуніверситетської школи з тематичних питань прав людини у міжнародному та європейському праві, в роботі якої взяв участь начальник Новокаховського бюро правової допомоги Іван Гладишенко.

Слід додати, що у свої 24 Іван Гладишенко має три вищі освіти та володіє двома іноземними мовами. Він – молодий юрист, науковець, викладач у Новокаховському гуманітарному інституті, член European Law Students Association.

Протягом п´яти днів інтенсивного навчання, яке проходило в Києві, учасники школи мали змогу прослухати лекції та долучитися до виконання практичних завдань разом із провідними спеціалістами у галузі прав людини – Павлом Пушкарем, Хасаном Бакірчі, Костасом Параскевою, Миколою Гнатовським, Світланою Хилюк, Андрієм Пазюком, Олесею Отрадновою, Розаною Лемут-Стрле, Кевіном Стівсом – на такі теми:

  • визначення основних понять у відповідності до європейських стандартів та у тлумаченні ЄСПЛ – право на доступ до інформації, інформаційне безладдя, цифрова епоха, соціальні мережі та інтернет-медіа, право на приватність і захист персональних даних;
  • допустимі обмеження свободи вираження поглядів та стримувальний ефект;
  • право на приватність публічних осіб та право на інформацію;
  • бездіяльність держави та стримувальний ефект на свободу вираження поглядів: практика ЄСПЛ;
  • право на інформацію та інформаційне безладдя;
  • право на інформацію та його цінність для громадської підзвітності;
  • право на доступ до інформації та свободу вираження поглядів у міжнародному праві;
  • захист свободи вираження поглядів у кримінальному праві: практика ЄСПЛ та український контекст;
  • заходи щодо виконання рішень ЄСПЛ.

За словами Івана Гладишенка, у надзвичайно інформативному та практичному п´ятиденному курсі були розкриті актуальні питання у сфері свободи слова та доступу до інформації. Завдяки лекціям визначних науковців та практиків у сфері європейського права ми отримали унікальні знання, а проведення моделювання судового засідання Європейського суду з прав людини у приміщенні Верховного Суду додало безцінного досвіду: учасники розділилися на групи – представники заявника, представники держави, судді, представники третьої сторони (громадської організації) та представники Комісара з прав людини Ради Європи – і продемонстрували набуті знання на практиці. Розгляд справи нагадував справжній судовий процес ЄСПЛ і відбувався, як і вся школа, англійською мовою.

Окрім того, учасники школи напрацювали пропозиції щодо змін у сфері захисту права на інформацію, а також захисту від неправдивої інформації. За результатами навчання, Іван Гладишенко запропонував ідею щодо реалізації метапошукового застосунку, який допоможе фільтрувати неправдиву інформацію та fake-news. Створення та реалізація застосунку впроваджуватиметься на громадських засадах.
Варто відзначити, що напрацювання нашого колеги, отримані ним знання та досвід, будуть застосовані для детального вивчення сучасних європейських практик захисту громадян з метою надання правової допомоги тим, хто її потребує.

Захід відбувся за підтримки Проєкту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні»  та Програми з верховенства права та прав людини Координатора проєктів ОБСЄ в Україні у співпраці з Інститутом міжнародних відносин та юридичним факультетом Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Українським католицьким університетом та Верховним Судом.