назад

Херсонцям розказали про конституційні права та обов´язки

Що таке безоплатна правова допомога і які послуги можна отримати в центрах та бюро правової допомоги; хто такі присяжні і до розгляду яких справ вони долучаються; що робити, якщо окупаційна влада порушує в Криму твої права; на яку урядову підтримку можуть розраховувати відповідальні батьки; що потрібно, аби без проблем поїхати з дитиною за кордон – відповіді на ці різноманітні питання херсонці отримали у переддень 23-ї річниці Конституції України.

Інформаційна акція «Конституція: твої права та обов’язки», організатором якої виступила Херсонська обласна державна адміністрація, зібрала на центральній площі містян, які із зацікавленістю підходили до тематичних наметів, де фахівці різних управлінь і територіальних органів влади надавали інформацію за такими темами: «Послуги державної служби зайнятості для реалізації права на працю»; «Зміст медичної реформи і розбудова системи громадського здоров’я»; «Право на освіту. Вступна кампанія до закладів вищої освіти Херсонської області»; «Інформування населення щодо порядку призову на контракту службу в лави Державної прикордонної служби України», «Житлові субсидії та соціальні гарантії для сімей з дітьми» тощо.

Активну участь в акції взяли й фахівці Регіонального центру з надання БВПД – Марина Єлисєєва, Лариса Аболончикова, Катерина Ананьєва та їх колеги з Херсонського місцевого центру з надання БВПД – Фелікс Шмиголь та Володимир Куценко.

Як зазначила директорка Регіонального центру Марина Єлисєєва, працівники системи БПД відповідально і з розумінням поставилися до проведення правопросвітницької акції, мета якої надати практичну інформаційно-просвітницьку допомогу населенню щодо реалізації їх конституційних прав. Зокрема права на безоплатну правову допомогу, яке закріплено в Конституції України 1996 року, але механізму реалізації цього права не існувало аж до прийняття у 2011 року Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Разом з тим херсонці дізнались, які категорії осіб згідно з законодавством мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто захист адвоката, представництво в суді, складання процесуальних документів. Слід зазначити, що серед відвідувачів нашого намету були представники вразливих категорій, які мають право на вторинну правову допомогу.

 

Це малозабезпечені люди, особи з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи, діти – усі вони поспілкувались з нашими працівниками і отримали не тільки загальну інформацію про систему БПД та проект «Я МАЮ ПРАВО!», які презентували начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова та головна спеціалістка оргвідділу Катерина Ананьєва, але і юридичні консультації, які надавали начальник та заступник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Фелікс Шмиголь і Володимир Куценко.

 

Словом, усі, хто звертався в цей день до фахівців системи БПД, отримали вичерпну інформацію, корисні поради та приємні враження, а на додачу – інформаційні буклети системи БПД та проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Проведення подібних заходів вкрай важливе, адже вони інформують населення про різні послуги, можливості людей і допомагають бути свідомими й грамотними у вирішенні різних соціальних і правових питань

– зазначив перший заступник голови Херсонської облдержадміністрації Дмитро Бутрій, який разом з директоркою Департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики Наталією Дзюбою завітали до нашого намету і, у свою чергу, дізналися про безоплатну правову допомогу та отримали друковані матеріали, серед яких посібник та довідник з охорони здоров´я жінок, видання яких здійснено за підтримки українсько-канадського проекту “Доступна та якісна правова допомога в Україні”.

Відеосюжет з місця проведення акції можна переглянути на телеканалі «Скіфія». Херсон

Крім мешканців обласного центру, про свої конституційні права та обов´язки дізнались напередодні державного свята й жителі міст Гола Пристань та Скадовськ – вуличне інформування для них провели фахівчині Голопристанського місцевого центру з надання БВПД Інна Холодняк та Тетяна Мосіна, а головна спеціалістка відділу організації надання БВПД Регіонального центру з надання БВПД Катерина Садова проінформувала мешканців сіл Долматовка і Рідна Україна Голопристанського району.

Представниці системи БПД розповідали перехожим про основні конституційні права та обов’язки громадян та про те, як не допустити порушення цих прав. Окрім того, говорили про переваги системи БПД, зазначивши, що всі без винятку громадяни України, біженці та особи без громадянства мають право на безоплатну правову допомогу та повідомили, куди звертатися за допомогою у разі порушення їхніх прав.

  По завершенні всі учасники правопросвітницьких акцій отримали інформаційні буклети із візитівками центрів та бюро правової допомоги Голопристанського району.