назад

Херсонцям розказали, як не потрапити на гачок до шахраїв

1Питанням протидії шахрайству була присвячена 20 липня зустріч працівників Управління патрульної поліції в Херсонській області та активістів ГО «Громада UA», в якій взяла участь й фахівець Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко.

Останнім часом почастішали випадки телефонного та інтернет-шахрайства. Такі неприємні ситуації трапляються і з мешканцями нашого міста. Звертаючись до присутніх, начальник Управління патрульної поліції Костянтин Дронгаль зазначив, що метою зустрічі є попередження шахрайства, адже жертвами шахраїв щодня стають від 10 до 15 херсонців.

2

3Інспектор Управління патрульної поліції Олена Вахтель пояснила, що заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою є шахрайством (ст. 190 Кримінального кодексу України).

Крім того, вона проаналізувала найпоширеніші схеми обману, жертвами яких стають люди похилого віку.

1. Шахрайство з авансовими платіжами або передплатою, коли вас просять надіслати кошти, щоб внести авансовий платіж за надання послуги або отримання товару (наприклад, установка пластикових вікон, дверей).

2. Афера з «таємним покупцем»: вам пропонують можливість працевлаштування, але для цього необхідно відправити гроші за допомогою послуги переказу коштів та оцінити її якість.

3. Телефонний фішинг, коли дзвонять нібито з банку і просять повідомити персональні дані, пін-код або пароль.

За статистикою, більше 70% власників карток під психологічним тиском шахраїв розголошують конфіденційні дані та стають жертвами обману.

Нагадуємо нашим читачам: працівники банків не телефонують клієнтам з проханням озвучити персональні дані банківської картки або іншу конфіденційну інформацію.

4. Шахрайство з лотереями або призами: ви отримали повідомлення про те, що виграли в лотерею і необхідно відправити гроші, щоб претендувати на приз.

5. Шахрайство з орендою майна: ви зацікавлені в оренді майна, і вас просять надіслати гроші з причин, які здаються законними, але насправді майна не існує.

6. Афера з надзвичайною ситуацією з рідними: злочинець представляється працівником поліції або прокуратури та повідомляє, що ваш близький родич скоїв злочин (крадіжку, когось побив чи вчинив ДТП).

Працівники поліції пояснили, що потрібно робити в такому випадку:

  • ні в якому разі не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів;
  • передзвоніть тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати те, що трапилося;
  • ніколи не називайте прізвище, ім´я своїх близьких, а попросіть людину, яка представилася працівником поліції, назвати прізвище, ім’я, по батькові та дату народження затриманого родича;
  • уточніть, в якому саме відділі поліції знаходиться ваш родич, після чого передзвоніть в поліцію «102».

4

По завершенні зустрічі Олена Іпатенко поспілкувалась з головою громадської організації «Громада UA» Наталією Шатіловою-Погасій щодо проведення спільних правопросвітницьких заходів.

А учасникам зустрічі вона пояснила, куди звертатися за безоплатною правовою допомогою, що таке первинна, вторинна правова допомога і хто має право на останню. Не зайвими були й буклети системи БПД, пам´ятки загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!», розроблені Міністерством юстиції України, які вручила фахівець Регіонального центру усім присутнім.