назад
28.11.16

Херсонцям розповіли про те, де та як отримати безоплатну правову допомогу в області

IMG 20161128 115024 HDRСьогодні, 28 листопада 2016 року, перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок перебуває на Херсонщині. Разом із директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області Мариною Єлисєєвою на прес-конференції вони розповіли про те, де та як в області отримати безоплатну правову допомогу.

Під час прес-конференції Мирослав Лаврінок пояснив, що таке безоплатна правова допомога, які є її види – первинна та вторинна, хто може отримати правову допомогу за рахунок держави.

IMG 20161128 114441 HDR

Він пояснив, що безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Далі він розповів, що з 1 січня 2013 року регіональні центри з надання БВПД забезпечили організацію послуги безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, а саме особам, до яких застосовано адміністративне затримання; до яких застосовано адміністративний арешт; які затримані за підозрою у вчиненні злочину; до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою; у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. З 1 липня 2015 року безоплатна вторинна правова допомога надається й у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим та свідкам у кримінальних провадженнях. Її можуть отримати найбільш соціально вразливі громадяни, а саме: малозабезпечені, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, ветерани війни (у тому числі учасникам АТО), реабілітовані особи та особи, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги у примусовому порядку та ін. Цю послугу забезпечують місцеві центри з надання БВПД. З 1 вересня нинішнього року, як повідомив Мирослав Лаврінок, усім громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, у тому числі біженцям чи особам, які потребують додаткового захисту, надається й безоплатна первинна правова допомога. Вона полягає у наданні правової інформації, консультацій і роз’ясненнях з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних).

IMG 20161128 114548 HDR

Він зазначив, що по всій Україні сьогодні працює 121 центр з надання безоплатної правової допомоги, та понад 420 бюро правової допомоги. У центрах та бюро працює понад 1 тис. штатних юристів, з ними співпрацює понад 2,5 тис. адвокатів, які працюють для того, аби надавати послуги безоплатної правової допомоги вчасно та якісно.

«Система БПД забезпечує надання сервісів правової допомоги для громадян, особливо чутливим їх категоріям, допомагає людям знати більше про їх права та отримувати відповіді на проблемні питання, шукати ці відповіді у правовій площині. Тож якщо Ви побачили установу з логотипом системи безоплатної правової допомоги, заохочую Вас зайти і дізнатися, які правові послуги Ви тут можете отримати», – зауважив Мирослав Лаврінок.

Марина Єлисєєва розказала представникам ЗМІ про те, як система БПД представлена на Херсонщині – це чотири місцевих центри з надання БВПД: Бериславський, Каховський, Голопристанський та Херсонський, а також підпорядковані їм 16 бюро правової допомоги. До речі, останнє, 16-те, як повідомила вона, відкрилося сьогодні в смт Каланчак. Розповіла керівник Регіонального центру і про послуги, які можуть отримати у них мешканці місцевих громад, а також привела приклади успішних справ адвокатів, які захищали та представляли інтереси клієнтів центрів. Дізнатися про контакти центрів та бюро на Херсонщині можна на сайті Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області тут: http://kherson.legalaid.gov.ua/ua/

IMG 20161128 114700 HDR

Спікери також нагадали, що для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

Також сьогодні перший заступник директора Координаційного центру Мирослав Лаврінок взяв участь у записі програми «Вечірня студія» на ТРК «Скіфія», де також розповів про можливості для херсонців отримати безоплатну правову допомогу. Програма вийде в ефір 6 грудня о 19:30 год.

15233803 1235570399856737 910431007 o


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                  YouTube YouTube                  Google Google+       т Twitter