назад

Херсонцям «золотого віку» – про інформаційну кампанію «Чесна платіжка»

Третій рік поспіль у Херсоні проходить фестиваль «Золотий вік», приурочений до Міжнародного дня людей похилого віку, який відзначають 1 жовтня. До заходу долучилися й фахівці Регіонального центру та Херсонського місцевого центру з надання БВПД Лариса Аболончикова та Володимир Куценко.

Слід сказати, що цього року фестиваль «Золотий вік» тривав два дні, засновник та організатор фестивалю громадська організація «Громада.UA», співорганізатори – управління культури Херсонської міської ради та креативна майстерня «Слон».

29 вересня у фойє кіноконцертного залу «Ювілейний» була організована виставка-ярмарок робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та представлена фотовиставка «Золоті пари» наших партнерів – фотохудожників Ірини Паршиної і В’ячеслава Гусакова.

Також літні люди мали змогу отримати правову, психологічну та соціальну допомогу. Фахівці системи БПД, Національної поліції, Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, ГО «Успішна жінка» розказували херсонцям про функціонування своїх установ та організацій, пояснювали принципи роботи, відповідали на запитання, розповсюджували інформаційні матеріали.

Лариса Аболончикова розповідала, як можна вирішити юридичні питання, отримати правову допомогу, консультацію, звернувшись до центрів та бюро правової допомоги. Також херсонці ознайомилися з інформаційними кампаніями в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» – «Чесна платіжка» та «Відповідальне батьківство».

Зокрема, фахівчиня проінформувала про нову онлайн послугу «Я маю право на чесну платіжку» та акцентувала увагу, що громадяни можуть звернутися з цього та інших питань до юристів системи БПД.

Володимир Куценко, у свою чергу, проконсультував усіх бажаючих. Літніх херсонців цікавили питання пенсійного та соціального забезпечення, порядок оформлення договору довічного утримання, а також житлові питання, питання спадкового і сімейного права.

Обговорюючи наболілу тему оплати комунальних послуг, фахівці системи БПД роз’яснили, як захистити права споживачів та надали рекомендації стосовно тарифів на обслуговування будинку, оплату за воду, світло та тепло. Водночас торкнулись питання відповідальності постачальника комунальних послуг щодо неналежного виконання умов договору про надання житлово-комунальних послуг.

Окрім того, літні люди дізнались, що на сайті Міністерства юстиції України є онлайн-калькулятор послуг, за допомогою якого можна самостійно вирахувати, скільки треба сплатити за тепло і гарячу воду.

На свято разом з бабусями та дідусями прийшли і їх онуки, тому для них фахівці системи БПД підготували розмальовки, карти «Права дитини», а для їх батьків – буклети «Відповідальне батьківство».

А потім для винуватців свята відбувся концерт самодіяльних фольклорних колективів, які приїхали майже з усіх міст та районів Херсонщини, та гала-концерт, у якому взяли участь артисти Херсонської обласної філармонії, академічного музично-драматичного театру ім. Куліша.

Довідка. Міжнародний день людей похилого віку проголошений 50 сесією Генеральної Асамблеї ООН у 1990 році і відзначається в усьому світі 1 жовтня. Україна як повноправний член ООН підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 року щорічно відзначає цей день. Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, людей з інвалідністю, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року № 1066 «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку».