назад
24.04.18

Хмельницький: завдяки діям фахівчині місцевого центру внутрішньо переміщена особа зможе отримувати адресну допомогу

Matushchak1     Фахівчиня Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Руслана Матущак оскаржила дії управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради щодо неправомірної відмови у здійсненні виплати адресної допомоги внутрішньо переміщеній особі.

     До Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка Б. із заявою про надання правової допомоги для оскарження дій управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради щодо відмови у виплаті їй адресної допомоги як внутрішньо переміщеній особі. Інтереси клієнтки в суді доручили представляти заступниці начальника відділу представництва місцевого центру Руслані Матущак (наказ № 420 від 31.05.2017 року).

     З’ясувалося, що в квітні 2017 року жінка звернулася до управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради із заявою про призначення їй щомісячної адресної допомоги як особі, яка переміщується з тимчасово окупованої території України, районів проведення антитерористичної операції та населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово- комунальних послуг. До заяви додала довідку з банку про відсутність на її депозитному банківському рахунку коштів, що перевищують 10-кратний розмір прожиткового мінімуму. Однак отримала повідомлення про відмову в наданні допомоги. Причиною відмови чиновники назвали наявність депозиту та неповернутих сум надміру перерахованих коштів. Громадянка Б., не погодившись із таким рішенням, звернулась до суду. 

     Розглянувши справу, врахувавши наведені юристкою аргументи, суд не визначив жодної правової підстави, через яку позивачці могли б відмовити у призначенні та виплаті адресної допомоги як внутрішньо переміщеній особі. Так, станом на квітень 2017 року, коли позивачка звернулася до управління праці та соціального захисту населення із заявою, у неї на депозитному рахунку не було коштів, що перевищують 10-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Це вбачається із довідок банку. До того ж позивач подавала відповідачеві довідку з банку, проте її не прийняли до уваги. Водночас відповідач не був позбавлений можливості перевірити надану інформацію.

     Що ж до наявності неповернутих сум надміру сплачених коштів в якості підстави для відмови у призначенні адресної допомоги, то нормативними документами такої причини для відмови не передбачено.

     Таким чином, Хмельницький міськрайонний суд 07.09.2017 року дійшов висновку, що відповідач неправомірно відмовив у виплаті громадянці Б. адресної допомоги як внутрішньо переміщеній особі для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, а тому задовольнив позовну заяву.

     Апеляційну скаргу на постанову суду ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 06.03.2018 року повернено особі, які її подала, тож постанова суду першої інстанції набрала законної сили.

 *   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.