назад
26.11.14

Хроніка Торонто: українська команда БПД вивчає досвід Канади у наданні безоплатної правової допомоги

 Триває навчальний візит української делегації, яка представляє систему надання правової допомоги в Україні, до Канади.

peopleНагадаємо, що першим містом, у якому учасники української делегації вивчають канадський досвід та підходи у наданні БПД стала столиця провінції Онтаріо – місто Торонто. Зокрема, тут учора,  25 листопада, учасники української делегації мали візити до юридичних клінік. Так, вони відвідали юридичну клініку Neighborhood legal services, яка обслуговує приблизно 100 тисяч населення центрального району Торонто. 45% клієнтів цієї клініки – особи із низьким рівнем доходу. Крім того, 75% клієнтів клініки живуть в орендованому житлі. Тому основна робота юристів клініки – допомогти людям отримати житло у Торонто та утримувати його. Загалом у столиці Онтаріо є ще 14 таких клінік, у яких працює по 7 осіб. Керують клініками представники громади, які живуть у ній, та яких ця громада обирає. Загалом же у провінції Онтаріо – 77 юридичних клінік, які надають допомогу приблизно 200 тисячам людей щороку.

 people2

LAOТакож учора мала місце зустріч із Генеральним директором офісу LAO з сімейного права району північного Торонто – Томом Келсі. Останній розповів про особливості роботи офісу. Зокрема, за його словами, у 2013 році у провінції Онтаріо було видано близько 20 тисяч сертифікатів адвокатам для участі у сімейних справах (у кримінальних – близько 50 тис.). У провінції створено 4 центри сімейного права, які в минулому році надали допомогу понад 40 тисячам клієнтів.

Крім того, заступник директора центру Мирослав Лаврінок учора дав інтерв’ю для українського телебачення Торонто «Контакт» у програмі, яка буде транслюватися наступного тижня в Онтаріо та Альберті для української громади. Мирослав Лаврінок розповів про вітчизняне законодавство у сфері БПД, про клієнтів системи, та її наступні етапи розвитку. Окремо він зупинився на роботі регіональних центрів БВПД у наданні правового захисту активістам Майдану під час Революції Гідності, а також про стан надання БПД у Криму та на Сході України.

image

Сьогодні, 26 листопада, українська команда БПД вивчатиме досвід Центру інформаційних послуг «Знайди допомогу» та матиме зустрічі із її виконавчим директором та керівником С’ю Вілкінсон, а також проведуть зустріч із директором Національної ініціативи 211 Біллом Моррісом. У цей же день українська делегація вирушить до наступного пункту навчальної подорожі – м. Едмонтон, столиці провінції Альберта, де матиме змогу ознайомитись із різними структурами у сфері правової допомоги цієї провінції.  

Склад української делегації – представники Координаційного центру за надання безоплатної правової допомоги: заступник директора Мирослав Лаврінок, начальник відділу моніторингу якості безоплатної правової допомоги Вікторія Мітько, начальник відділу моніторингу доступності безоплатної правової допомоги Олена Сінчук, заступник начальника відділу статистичного аналізу та інформації Олександр Гриб; представники регіональних центрів БВПД – директор Харківського центру БВПД Вікторія Гайворонська, директор Луганського центру БВПД Ольга Родіонова,  начальник відділу підтримки та розвитку інфраструктури Чернігівського центру БВПД Денис Бокач, начальник відділу контрактно-договірної роботи, фінансів та бухгалтерського обліку Донецького центру БВПД Оксана Савицька, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги Тернопільського центру БВПД Віталій Сольський, заступник начальника відділу підтримки та розвитку інфраструктури Львівського центру БВПД Микола Пелип, адвокат-тренер Дніпропетровського центру БВПД Тетяна Логойда.

Участь у навчальному візиті зі сторони проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» беруть директор Лариса Бізо, Менеджер проекту в Україні Оксана Кікоть, Менеджер проекту в Канаді Тетяна Войтан, експерт Іванна Ібрагімова та радник проекту Сьюзан M. Дойл.

people3

Нагадаємо, що навчальний візит триватиме до 5 грудня 2014 року у рамках проекту міжнародної технічної допомоги «Доступна та якісна правова допомога в Україні». Його мета – вивчення канадських підходів до надання безоплатної правової допомоги; ознайомлення з кращими моделями надання послуг, новими тенденціями, інноваціями та передовими практиками.

Довідково:

Untitled

Проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні» має на меті покращення рівного доступу до правосуддя для населення України (особливо представників вразливих верств) шляхом підтримки впровадження системи безоплатної правової допомоги та підвищення рівня обізнаності населення щодо прав на отримання безоплатної правової допомоги.

Проект розрахований на п’ять років (2014-2018) та фінансується Міністерством закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади; впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах: