назад

37349007 822947831229508 1621080082401460224 nВ зв’язку з отриманням громадянами податкового повідомлення-рішення про сплату податку на землю у багатьох громадян виникає запитання про пільгу, щодо сплати даного податку для фізичних осіб. Пільги на земельний податок будуть надаватися за новими правилами. Це передбачено змінами до статті 281 Податкового кодексу України. Якщо минулого року пільги для фізичних осіб поширювалися на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, то цього року таке обмеження знято.

Від сплати податку звільняються:

– інваліди першої і другої групи;

– фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

– пенсіонери (за віком);- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

– фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Вищеперерахована категорія громадян можуть не платити податок на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм. Зокрема, для ведення особистого селянського господарства  — у розмірі до 2 гектарів; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах  — до 0,25 гектара, в селищах  — не більш як 0,15 гектара, у містах  — до 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва  — до 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів  — до 0,01 гектара; для ведення садівництва  — до 0,12 гектара. 

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб за земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв), не передбачені. Земельний податок за такі ділянки стягується на загальних підставах, тобто його сплачують і пенсіонери за віком, і інваліди. 

Згідно ч.4 ст. 281 Податкового кодексу України, якщо фізична особа має у власності декілька земельних ділянок одного виду, загальна площа яких перевищує граничні норми, то 1 травня вона повинна подати письмову заяву до фіскальної служби про самостійне обрання ділянок для застосування пільги. Якщо заяви не буде  — у поточному році оподаткують усі земельні ділянки, які є у її власності (крім земельної ділянки, на яку подана заява у 2017 році). Якщо така заява буде подана після 1 травня, то пільга почне застосовуватися до обраних земельних ділянок із наступного податкового року.

Повідомлення про нараховану суму податку платникові мають надіслати до 1 липня. Людина повинна сплатити податок протягом 60 днів із дня його вручення. А коли таке повідомлення-рішення не надіслано у відповідні строки  — фізичні особи звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання. Однак передбачено, що за затримку сплати податку до 30 днів передбачений штраф 10% від суми, більше як 30 днів  — 20% від суми податкового боргу. Опісля на суму податкового боргу нараховується пеня. 

Ставки плати за землю та пільги встановлюють органи місцевого самоврядування. Цього року ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше як 3% від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування  — не більше як 1%, для сільськогосподарських угідь  — не менше як 0,3% та не більше як 1% їх нормативної грошової оцінки.   А якщо грошову оцінку земельного паю не проведено, то ставка податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше як 5% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Відповідь на це та інші питання надала фахівець Лановецького бюро правової допомоги Неля Данилюк 10 липня 2018 року  під час проведення зустрічі-інформування  з колективом Лановецького РЕМ. Даний правопросвітницький захід проводився з метою формування нової правової свідомості громадян, шляхом інформування їх про їхні права та механізми їх захисту, полегшення доступу до правосуддя. Керівник бюро  ознайомила колектив з основними положеннями Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, напрямками роботи бюро правової допомоги та проінформувала присутніх про Загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу можна звернувшись до Лановецького бюро правової допомоги розміщене  за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А (4 поверх); тел. (03549) 2-24-59  та Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел. (03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.