назад

Хто зможе надалі отримувати житлові субсидії? Порядок призначення житлової субсидії

161-1З 1 травня 2018 року в Україні вступили в дію нові правила надання субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг. У зв’язку зі змінами умов їх надання, субсидії необхідно буде переоформити. Тож який порядок призначення житлової субсидії за новими правилами та хто зможе надалі їх отримувати?

Про це говорили 8 червня 2018 року в Герцаївському районному центрі зайнятості.

Відтепер субсидію не призначатимуть, якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше 5 років, за винятком мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення. Окрім того, доходи від оренди майна, зокрема від здачі в оренду квартири, необхідно буде вказувати в деклараціях про доходи – у новій графі “інші доходи”.

“З 1 травня 2018 року діє нове правило: субсидія скасовується, якщо площа квартири перевищує 120 кв. м, а будинку – 200 кв. м, окрім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Власники такої житлової площі будуть оплачувати послуги в повному обсязі. Особам працездатного віку, які претендують на субсидію, але не реєструються як безробітні, оскільки працюють без оформлення в Україні або за кордоном, органи соціального захисту автоматично рахуватимуть дохід три прожиткові мінімуми”, – зауважив начальник Герцаївського бюро правової допомоги Євген Кондель.

Спрощено процедуру отримання субсидій для жителів об’єднаних територіальних громад. Відтепер ОТГ мають право приймати від громадян документи для оформлення субсидії та передачі їх органам соціального захисту населення. Механізм повторює практику звернень до сільських і селищних рад. Подати заяву й декларацію про доходи потрібно:
 орендарям житла;
 внутрішньо переміщеним особам;
 сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а на фактично проживаючих у помешканні осіб;
 сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких доходи відсутні або менші за мінімальну заробітну плату;
 сім’ям, в який відбулися зміни у складі сім’ї протягом останнього року;
 сім’ям, які станом на травень 2018 року матимуть понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасять її до червня 2018 року.

Присутні ознайомилися із правопросвітницьким проектом «Я МАЮ ПРАВО!», їх також проінформовано про переваги системи безоплатної правової допомоги, надано інформаційні буклети та листівки.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.
До фахівців Герцаївського бюро правової допомоги звертайтеся за адресою: Чернівецька область, Герцаївський район, м.Герца, вул. Шикули, 4. Телефон: (0 3740) 2-10-46.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).