назад

«І діти і дорослі мають право на безпечне довкілля» – учням молодших класів розповіли про правила відпочинку на природі

58379611 2244521518916534 2312588968316633088 nЗ настанням весни актуальним стає питання відпочинку на природі. Одним із видів відпочинку,  який полюбляють і дорослі і малі є відпочинок  лісі. Щоб уникнути неприємних наслідків потрібно знати певні  правила, які  дозволять уникнути дій, що несприятливо впливають на навколишнє середовище. 

Кожному потрібно знати правила поведінки у лісі: не можна розводити вогнище у  лісі, відпочивати слід лише у спеціально відведених зонах відпочинку; не можна підпалювати суху траву на полях та галявинаху лісі; не можна кидати непогашені сірники або недопалки, вони можуть спричинити пожежу; в лісі заборонено користуватися різними піротехнічними виробами: петардами, бенгальськими вогнями, феєрверками, «китайськими» ліхтариками; не залишати на сонці пляшки, залишки скла та сміття, які легко загоряються та можуть спричинити пожежу. 

Щоб  зберегти довкілля та не зашкодити йому потрібно: після відпочинку використані пластикові пакети та пляшки, посуд та інші речі, якими ви користувалися на відпочинку зібрати у пакет та забрати собою, щоб потім  викинути на смітник; не можна розбивати скляні плашки, тому що люди та лісові тварини можуть поранитися; не ламайте гілок дерев та кущів, не вирізайте на деревах надписи, не збирайте березовий сік – це шкодить дереву; не виривайте рослини із корінням; не зривайте лісових квітів, особливо рідкісних первоцвітів – це є порушенням закону; зрізати їстівні гриби потрібно дуже обережно, щоб не пошкодити грибницю; неможна знищувати неїстівних грибів, вони для лісових мешканців  ліки та джерело харчування; не можна руйнувати мурашників – вони являються «санітарами» лісу; не можна контактувати з плазунами – вони можуть становити загрозу для вашого життя; заборонено відловлювати  диких тварин та нести їх додому – у неволі ці тварини загинуть;  не можна руйнувати пташиних гнізд, брати  до рук пташині яйця, пташенят, звірят, тому що  запах людини відлякує дорослих  тварин та вони покидають своє потомство. Також, не рубайте ялинку у лісі на новорічні свята, її можна купити у лісників, які вирощують спеціальні плантації ялинок, без шкоди для лісу.

Розповіла про це фахівець Лановецького бюро правової допомоги Віта Святинюк під час проведення правопросвітницького заходу з  учнями 1-4  класів Краснолуцької філії Лановецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2. Даний  захід мав на меті інформувати дітей про їхні основні права, в тому числі і право на безоплатну правову допомогу, а також як реалізувати надане їм право. Учні отримали інформацію про напрямки реалізації проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» в частині захисту прав дітей. 

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу можна звернувшись до Лановецького бюро правової допомоги розміщене  за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А (4 поверх); тел. (03549) 2-24-59  та Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел. (03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Роз’яснення з даного питання надали  керівник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк та заступник начальника Заліщицького районного відділу  державної виконавчої службиБогданЧоканпід час спільного консультування платників аліментів.