назад
27.04.17

І знову про смертельні ігри

1Здається, галас навколо скандальної гри «Синій кит» вже стих, але на днях, як повідомляють «Херсонські факти», у центрі міста нa деяких будинках з´явились написи, що символізують вступ в гру.

Нагадаємо, що не так давно всі центральні телеканали повідомили, що у Херсонській області двох дівчат вдалося врятувати від смертельної гри. 17-річні школярки через соціальні мережі були зареєстровані в одній із так званих груп смерті – спільнотах, в яких учасників схиляють до самогубства.

Довідка.

Суїцидальна спільнота, про яку йде мова, в мережі має різні назви: «Синій кит», «Море китів», «Тихий дім», «Розбуди мене о 4:20» та інші. У смертельної гри багато назв, але результат завжди однаковий – закінчене життя і зламані горем батьки. У всіх їхніх прихильників на особистих сторінках є відео або малюнки з літаючими китами, оскільки, як дослідили науковці, ці тварини можуть зводити рахунки з життям.

До таких груп залучають дітей і підлітків від 9 до 15 років. З ними працюють дорослі, крок за кроком підштовхуючи до самогубства. На дітей впливають з урахуванням їхніх інтересів, наприклад, дівчаткам утовкмачують «тебе ніхто не розуміє», «ти нікому не потрібна», хлопчикам – що вони «лузери» цього несправедливого світу. І тільки в світі «для вибраних» – знайдеться звільнення від проблем та образ. При цьому проблеми й образи перебільшуються і роздуваються.

Підліток отримує «особливе» запрошення в закриту спільноту. Для того, щоби вступити в неї, пише певний текст у себе на сторінці. Проте до таких спільнот приймають не всіх – аккаунти з метеликами і квіточками не проходять. Інша справа – специфічний «темний» погляд на світ. Затверджують учасників після спілкування у відеочаті. Виконання кожного завдання – пропонується до 50 квестів – фіксується на фото чи відео і надсилається «куратору». Якщо попервах учасник не встигає їх виконувати або порушує умову щоденного спілкування, то його виключають з групи. Пізніше вмикають примус – під страхом насильства над близькими чи шантажу (а серед квестів бувають завдання інтимного характеру) діти роблять усе, що від них вимагають. Відкриття особистих даних також є умовою участі в грі.

Майже всі квести передбачають заподіяння собі болю. Завдання надходять щоночі після «накачки»: суїцидальна література, депресивна музика, жорстокі й криваві відео, апеляція до містики. Про те, що відбувається, забороняється розповідати будь-кому – це теж умова гри. У такий спосіб упродовж тривалого часу дитину доводять до фізичного і емоційного виснаження.

Коли адміністратор групи впевнений, що дитина стала цілком керованою, їй вмикають «зворотний відлік часу». Фінальне завдання – самогубство та фіксування моменту смерті на камеру в режимі online. Такі відеозаписи в подальшому продаються в закритих групах «для дорослих».

Враховуючи все це, фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області закликають батьків пояснювати всю небезпеку таких забав дітям, налагодити контакт з дитиною, обговорювати теми, які цікавлять підлітка, перевіряти сторінки в соцмережах та ґаджети дитини. Також фахівці системи БПД продовжують проводити правопросвітницькі заходи з підлітками – під час таких бесід, ігор, конкурсів та пізнавальних уроків розповідають, як не стати жертвою злочинців.

Так, працівники Бериславського місцевого центру з надання БВПД Марія Бондаренко-Цимерман та Вікторія Добрянська спільно з учнями Бериславської школи №4 спробували розібратися, в чому ж правда і вигадка «китів». Зустріч пройшла в форматі інформаційно-виховної бесіди. Дітям детально пояснили, як «групи смерті» підштовхують підлітків до самогубства та показали відеоролик.

2

3Крім підлітків, правопросвітницька робота проводиться з дорослими. Наприклад, інтегратор цього ж центру Марія Бондаренко-Цимерман разом з начальником відділу освіти, молоді та спорту Бериславської РДА Наталею Стаднік для соціальних педагогів району провели нараду-навчання «Безпека дітей в інтернеті, поради практичного психолога та соціального педагога щодо профілактики суїцидальної поведінки учнів».

А головний спеціаліст Високопільського бюро правової допомоги Світлана Стрільчук  прочитала лекцію для школярів старших класів, проаналізувавши причини та мотиви суїцидальної поведінки підлітка, окремо зупинившись на профілактиці таких явищ.

4

5

Незважаючи на те, що Департамент кіберполіції НПУ заблокував українську спільноту «Синій кит», але на місці однієї «групи» дуже швидко виникає інша – дітей вчать, як тримати зв’язки, коли спільноту закривають.

Фахівці системи БПД Херсонщини інформують, що крім «Синього кита» останнім часом у мережах поширюються флешмоби, які прямо не пов’язані з самогубством, але підштовхують дітей до незворотних вчинків. Наприклад, зараз набирає популярності гра «Біжи або помри», суть якої перебігти дорогу перед авто. Поки одні біжать, другі – фільмують.

Ще одна небезпечна гра для фанатів мультфільму «Феї Вінкс», батьки яких знайшли у ґаджетах своїх дітей зображення листівок із закликом «стати феєю вогню». Дитині пропонують серед ночі, щоб ніхто не побачив, бо магія зникне, – піти на кухню, відкрити газові комфорки і глибоко вдихати.

Також небезпечною є гра «Піди і заховайся» або «Зникни на 24 години», аналог американської «24 hours challenge». Діти ховаються в публічному місці: супермаркеті, школі, на заправці – і знімають відео. Відрізнити участь у грі від справжнього зникнення практично неможливо. В обох випадках підлітки раптово зникають з дому і не виходять на зв’язок. І хоч ці хованки поки що не особливо поширені, у ВКонтакте вже діти діляться відеороликами та обговорюють гру. Боротися з такими екстремальними розвагами під силу тільки батькам.

Тож з метою застереження та зменшення активності дітей у даних групах для учнів та педагогічних колективів шкіл №1 та №5 Інна Єрмоленко та Марія Бондаренко-Цимерман провели інформаційно-виховну годину, а начальник Великоолександрівського бюро правової допомоги Ольга Соколенко для учнів школи №1 – захід, спрямований на попередження підлітків про небезпеку через соціальні мережі.

6

Зазначимо, що тільки півроку тому кіберполіцейські зафіксували першого учасника небезпечної групи, а вже сьогодні їх сотні. Найчастіші випадки, коли дитина потрапляє у такі спільноти – це відчуття самотності, непорозуміння з батьками і, звичайно, нерозділене кохання. Існує думка, що грою керують досвідчені психологи.

Але врятуватися від кривавої «групи смерті» можна.

Якщо ви виявили активність дитини у цій групі, потрібно заблокувати сторінку чи поскаржитися на спільноту адміністраторам соціальної мережі. Самі діти це роблять дуже рідко, бо бояться, що їх «вичислять» і нашкодять їм та близьким.

Також батькам треба бути більш уважним, якщо в поведінці дітей ви помітили будь-які незвичні дії, а саме:

  • раптова зміна поведінки, поява таємниць, враження, що дитина щось приховує;
  • відмова дитина від спілкування та контакту;
  • істотне зростання часу, проведеного в інтернеті, особливо коли дитина починає спілкуватися в мережах уночі;
  • агресія, постійне розчарування, смуток і депресії.

Як радять деякі психологи, батькам треба дружити з дітьми в соцмережах, щоб бачити їх сторінки. Додаватися в групи, якими цікавиться дитина, тобто жити інтересами дитини не тільки в реальному, але й у віртуальному світі також.

Отже, щоб не допустити потрапляння ваших дітей у такі групи, треба:

  • більше уваги приділяти психологічному стану дитини;
  • перевіряти, чи не пошкоджене тіло дитини;
  • знати, з ким спілкується ваша дитина;
  • перевіряти аккаунти дитини в соцмережах та групи, до яких входить аккаунт, звертаючи увагу й на приватні чати;
  • намагатися змістовно зайняти вільний час дитини;
  • контролювати, які фото- та відеофайли знаходяться в ґаджетах дитини;
  • встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх ґаджетах дитини.