назад

Інформаційна кампанія щодо реалізації виборчого права триває на Закарпатті

uzh 4   Фахівці системи БПД на Закарпатті активізували правопросвітницьку роботу щодо реалізації краянами свого виборчого права. З метою покращення поінформованості закарпатців про те, як змінити виборчу адресу, як перевірити свою наявність у списках виборців, як діяти у випадку намагання підкупу виборця тощо, представники центрів та бюро правової допомоги проводять низку заходів по всій області.

    Зокрема, лекцію щодо реалізації виборчого права для молоді. яка вперше братиме участь у виборах Президента України, 14 березня провела об’єднана команда представників Регіонального центру з надання БВПД, Закарпатської юстиції та ГО “Опора” в Ужгородському коледжі культури та мистецтв.

kultur 6
    Заступник директора Регіонального центру Лариса Фучко, громадський омбудсмен із захисту виборчого права Ярослав Гулан та фахівець ГТУЮ Владислав Товтин провели презентацію для студентів, під час якої поінформували про те, хто має право брати участь у виборах, як проголосувати за місцем перебування у день виборів, яка відповідальність за підкуп виборців, перешкоджання у волевиявленні та протиправні дії тощо. Також студентам розповіли як перевірити, чи включені вони до списку виборців.
    Про те, як скористатися правом на безоплатну правову допомогу, присутнім розповіла Лариса Фучко, яка також наголосила, що 30-31 березня фахівці місцевих центрів працюватимуть у черговому режимі, і у випадку порушення виборчих прав, громадяни можуть звертатися до них за правовою допомогою.
    У середу, 13 березня, директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Давиденко та представник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Леся Тимчук провели семінар-нараду з працівниками відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Закарпатської обласної державної адміністрації, на якій обговорили актуальні питання законодавства щодо виборчих прав громадян.

   Михайло Давиденко розповів про можливість звернення громадян до системи безоплатної правової допомоги для отримання доступних та якісних консультації, діяльність та здобутки Ужгородського місцевого центру.  Учасники робочої зустрічі визначили подальшу співпрацю щодо інформування громадян з метою забезпечення дотримання виборчого законодавства. Також фахівці надали присутнім інформаційні матеріали з питань виборчих прав та відповідальності за їх порушення та матеріали про участь у голосуванні ВПО, які рекомендовано для поширення серед відділів ведення Державного реєстру виборців міських рад та районних державних адміністрацій.

    Цього ж дня представники Регіонального центру з надання БВПД, Ужгородського місцевого центру та Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області провели робочу зустріч з головою Окружної виборчої комісії територіального виборчого
округу № 68 Закарпатської області Ігорем Шкоркою.

OVK 3
    Учасники зустрічі обговорили шляхи співпраці у частині інформування виборців, зокрема, різних категорій громадян – внутрішніх переселенців, молоді, яка вперше буде брати участь у виборах Президента, осіб, які не можуть самостійно пересуватися, та ін. Фахівці надали голові Окружної виборчої комісії інформаційні матеріали, розроблені в рамках інформаційної кампанії #ЯМаюПравоГолосу, та буклети про безоплатну правову допомогу, які будуть передані на виборчі дільниці.
    14 березня фахівці Хустського місцевого центру з надання БВПД та бюро правової допомоги провели виїзні прийоми громадян у селах Копашнево на Хустщині, Репинне на Міжгірщині, Калини на Тячівщині. До фахівців звернулося 13 громадян, яким було надано фахові юридичні консультації з порушених питань. Також працівників сільських рад було проінформовано про кампанію «Я маю право голосу», яка реалізується у рамках проекту ”Я маю право!” та систему БВПД. Фахівці надали інформаційні матеріали щодо реалізації виборчого права та буклети про безоплатну правову допомогу.

mukac 1
    12 березня фахівці Мукачівського МЦ з надання БВПД – Костянтин Молнар, Мирослава Пилипчинець спільно з представником ГТУЮ – Ганною Пивовар провели тренінг на тему: «Я маю право обирати» «Стоп Булінг» зі студентами Мукачівського державного університету . Зі студентами, яким виповнилося 18 років та які вперше братимуть участь у виборах Президента України, була проведена роз’яснювальна бесіда. Фахівці порекомендували перевірити, чи знаходяться вони в Реєстрі виборців. Зробити це можна увійшовши в особистий кабінет на сайті Державного реєстру виборців.

    За безоплатною правовою допомогою звертайтесь до фахівців найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).