назад
14.12.18

Інформаційна зустріч із працівниками бібліотеки в рамках Всеукраїнського тижня права

Драбівське БПД бібліотека13 грудня 2018 року в рамках Всеукраїнського тижня права керівником Драбівського бюро правової допомоги Юлією Тарановською проведено інформаційну зустріч з працівниками Драбівської районної бібліотеки з метою роз’яснення реалізації і захисту прав людини.

Учасникам зустрічі повідомлено про основні нормативно-правові акти, що регулюють питання реалізації права на інформацію, Закон України «Про звернення громадян», «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію», «Про захист персональних даних» та інші. Відповідно до ст. 5 Закону України «Про інформацію» реалізація права на інформацію втілюється шляхом можливості особи вільно одержувати, використовувати, поширювати, зберігати та захищати інформацію, яка є необхідною для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів. Така реалізація не повинна порушувати громадські, політичні, економічні, соціальні, духовні та інші права, свободи та законні інтереси інших громадян. Адже, питання прав людини є найважливішою проблемою внутрішньої та зовнішньої політики всіх світових держав. Забезпечення прав і свобод людини, їх практична реалізація є тим критерієм, за яким оцінюється рівень демократичного розвитку будь-якої держави і суспільства в цілому.

Присутніх поінформовано, що Законодавство України визначає систему органів, які уповноважені реалізовувати і захищати права людини. Це: Президент України, Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, місцеві державні адміністрації та їх структурні підрозділи, підсистема судів загальної юрисдикції та спеціалізованих судів, Конституційний Суд України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, прокуратура, адвокатура, інші правоохоронні органи України. Особливу роль у цій системі відведено органам соціального захисту на які покладено підтримка найбільш уразливих категорій населення, реалізація прав і свобод людини і громадянина, зняття соціальної напруги, дотримання рівності людей у сфері соціальної допомоги від держави, соціально-матеріальне забезпечення певних категорій населення і т.д.

Наголошено на тому, що з метою забезпечення дотримання в державі прав і свобод людини і громадянина, потрібно, щоб на всіх рівнях влади та кожним громадянином було високо усвідомлена важливість дотримання прав і свобод.