назад

Інформаційно-правова година, присвячена Дню незалежності України

Із нагоди відзначення 28-ої річниці незалежності України у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки фахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк разом із представником Головного територіального управління юстиції у Волинській області Миколою Герасимиком провели тематичну інформаційно-правову годину.

Ірина Кушпетюк акцентувала увагу на тому, що система безоплатної правової допомоги, що гарантується державою, не стоїть осторонь загальнодержавних процесів. Разом із тим, держава визнає важливість і необхідність безоплатної правової допомоги, як соціальної гарантії, та забезпечує стабільне її фінансування. Саме за юристами системи – формування правової свідомості та правової культури населення, подолання правового нігілізму, захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей та правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад та спільнот.  Микола Герасимик детально розповів про основні напрямки та акценти в роботі Міністерства юстиції України, а також його територіального органу. Мовляв, Міністерством постійно впроваджуються нові новації у сфері державної реєстрації, приділяється посилена увага захисту прав дітей, особливо щодо реалізації ініціатив #ЧужихДітейНеБуває, ухвалення та імплементації жорсткого і ефективного законодавства щодо протидії домашньому насильству, наданні безоплатної правової допомоги, судовій реформі тощо.

«Територіальні органи юстиції є провідними суб’єктами реалізації напрямків діяльності не лише Міністерства юстиції України, але й локальними центрами здійснення державної правової політики. Їх діяльність суттєво впливає на рівень довіри населення до органів державної влади та перспективу захисту прав та свобод громадян. В усіх цих процесах значна роль належить і органам юстиції Волині», – зауважив Микола Герасимик. Також присутні наголосили на ефективній співпраці двох структур у напрямку реалізації загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» на теренах краю, мета якого – інформувати громадян про їхні права та навчити їх, як ці права захищати.

У межах заходу було презентовано виставку літератури «Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній».

Серед учасників інформаційно-правової години було розповсюджено інформаційні матеріали про ситему БПД та флаєри «WikiLegalAid».