назад

14440650 527604367430524 2569195689392995446 n28 вересня 2016 року керівник Козівського бюро правової допомоги Уляна Дзюбан у Козівській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 провела з педагогічним колективом школи інформаційно-просвітницький захід на тему: «Надання правової допомоги».

Зокрема, керівник бюро розповіла, що діяльність бюро правової допомоги спрямована на повагу до гідності людини та створення умов рівного доступу до права та правосуддя – незалежно від рівня матеріальних статків чи ступеня соціальної вразливості, проінформувала про основні положення Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а саме: що безоплатна правова допомога – це правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел; надання первинної та вторинної правової допомоги; категорії осіб, які мають право на БВПД; порядок розгляду звернень про безоплатну вторинну правову допомогу, а також повідомила, що громадяни можуть отримати у бюро правової допомоги доступ до електронних сервісів Мін’юсту (витяги з реєстрів власників нерухомого майна та ін.), а також подати необхідні документи для державної реєстрації громадських формувань, об’єднань (політичних партій).

Вчителі запитували, із якими правовими питаннями найчастіше звертаються громадяни і чи дійсно на практиці клієнтам на отримання БВПД призначаються адвокати.

А з учнями 7-А класу Уляна Дзюбан провела бесіду «Наші права – щасливе дитинство», ознайомивши школярів з основними положеннями Конвенції ООН про права дитини, Законом України “Про охорону дитинства”. Роз’яснила, що завданням законодавства про охорону дитинства є розширення соціально-правових гарантій дітей, забезпечення фізичного, інтелектуального, культурного розвитку молодого покоління, створення соціально-економічних і правових інститутів з метою захисту прав та законних інтересів дитини в Україні.

Уляна Дзюбан довела до відома учнів, що згідно ст. 3 Закону України «Про охорону дитинства» всі діти на території України, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного, етнічного або соціального походження, майнового стану, стану здоров’я та народження дітей і їх батьків (чи осіб, які їх замінюють) або будь-яких інших обставин, мають рівні права і свободи, визначені цим Законом та іншими нормативно-правовими актами, а також розповіла, що держава гарантує всім дітям рівний доступ до безоплатної правової допомоги, необхідної для забезпечення захисту їхніх прав, на підставах та в порядку, встановлених законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги.

На завершення інформаційно-просвітницької роботи у Козівській ЗОШ І-ІІІ ст. №2 в.о. начальника Козівського бюро правової допомоги роздала вчителям та учням буклети з інформацією про БПД та запросила на правові консультації в Козівське бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт. Козова, вул. Дорошенка, 3, тел. (03547) 2-22-24.