назад
10.12.18

Інформування громадян про особливості медичної реформи

12345 грудня 2018 року з метою інформування громадян про зміни у законодавстві, що стосуються медичної галузі, фахівцями Монастирищенського бюро правової допомоги проведено зустріч із пацієнтам консультативно-діагностичної поліклініки Монастирищенського району. Присутніх поінформовано про те, що зміни у медичному законодавстві почали впроваджуватись в 2017-2018-х роках, однак остаточно запрацювати програми повинні в 2019-му. 

Увагу присутніх акцентовано на 7 основних проектах, що будуть реалізовуватись на первинному рівні:

1. «Доступні ліки». Держава закуповує та видає хворим (за рецептом лікаря) 47 медичних препаратів абсолютно безкоштовно та ще 239 препаратів із суттєвою знижкою. Призначені такі здебільшого для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та цукрового діабету.

2. E-Health. Для більш швидкого обслуговування пацієнтів та кращого контролю за виписаними медичними препаратами, усі дані про пацієнта, його історію хвороби, звернення до лікаря, результати аналізів тощо переводять із паперового формату в електронний. До електронної системи вже встигло приєднатись понад 1 тисяча медичних закладів України. В 2019-му році усі амбулаторні картки громадян країни будуть в електронній медичній системі.

3. «Поліклініка без черг». Ще один корисний електронний сервіс. Потребуючи огляду чи консультації спеціаліста, пацієнт може через інтернет записатись на конкретний день та час прийому.

4. Приписна кампанія. Кожен громадянин країни має право самостійно обрати того сімейного лікаря, якого вважає найбільш достойним та професійним. Для того, щоб отримувати безкоштовні послуги терапевта, пацієнт зобов’язаний підписати із ним декларацію (угоду про надання послуг). До вузькопрофільного спеціаліста відтепер можна буде потрапити тільки після отримання направлення від свого терапевта.

5. Створення та початок функціонування Національної служби здоров’я. По суті, це страхова компанія, котра укладатиме договори із медичними закладами та купуватиме у них послуги для населення.

6. Автономізація закладів первинної допомоги. Фінансування місцевих медичних закладів відбувається з коштів НСЗУ. Водночас усі вони отримують максимальну фінансову та управлінську автономію, можуть трансформуватись в некомерційні комунальні підприємства.

7. Укладання договорів медичних установ з НСЗУ.

У ході зустрічі пристуніх поінформовано про графік роботи Монастирищенського бюро правової допомоги, його місцезнаходження, переліку послуг та роз’яснено, які категорії громадян можуть звернутися до бюро для отримання вторинної правової допомоги. Під час проведення інформування серед громадян розповсюджено інформаційні буклети «Бюро правової допомоги: ваш юридичний провідник».