назад

Інформування про договір дарування та договір довічного утримання

OkM 171113 1113 листопада головний спеціаліст Тростянецького бюро правової допомоги Валерій Лилак у рамках правового факультативу для громадян, які перебувають на обліку в Тростянецькому територіальному центрі соціального обслуговування, провів інформаційний семінар на тему: «Договір дарування, договір довічного утримання та спадкування за заповітом».

До відома присутніх донесено інформацію щодо істотних умов договору дарування та договору довічного утримання, відмінності між ними; поняття заповіту, переліку осіб, які мають право на обов’язкову частку у заповіті та інше.

Фото (11)

Зі слів Валерія Лилака: «Договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Позовна давність до вимог про розірвання договору дарування становить 1 рік (ст.728) Цивільного кодексу України». Також присутнім роз’яснено питання щодо моменту набуття права власності на майно за договором довічного утримання – набувач стає власником з моменту державної реєстрації договору (якщо за договором передається нерухоме майно) або з моменту нотаріального посвідчення договору, але до смерті відчужувача набувач не має права відчужувати це майно та передавати його в заставу. Тоді як за договором дарування – виникнення права власності на дарунок у обдаровуваної  особи відбувається в момент прийняття нею дарунку. Також до відома громадян була донесена інформація, яка стосується випадків, коли можливе судове оскарження вищевказаних договорів та заповіту.

 

Наприкінці повідомлено місцезнаходження, графік роботи та контакти Тростянецького бюро правової допомоги: вул. Л. Татаренка, 4; тел. 905458) 6-60-52.