назад

29134264 1664121683633413 462438626 n

23 березня, у рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!», комунікатор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Софія Пасічник відвідала кардіологічне відділення Тернопільської комунальної міської лікарні № 2, де проінформувала медичних працівників установи про можливість отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги та адвоката за рахунок держави.

Медперсонал відділення лікарні отримав інформацію про право на безоплатну правову допомогу у повному обсязі, одержав брошури та плакати на тему БПД.

29341643 1664121926966722 2057631597 n

ВАЖЛИВО

Згідно з частиною першою статті 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

Питання надання безоплатної правової допомоги на сьогодні врегульовано Законом України «Про безоплатну правову допомогу» (далі – Закон).

Так, Законом передбачено надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг, як забезпечення доступу до правової інформації; надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Отримати таку допомогу має право кожен: звернутися за наданням зазначеної допомоги мають право не лише громадяни України, а й іноземні громадяни, особи без громадянства, біженці, тобто усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Що стосується безоплатної вторинної правової допомоги, то її, на відміну від первинної, мають право отримувати лише окремі категорії осіб, визначені Законом, з урахуванням двох критеріїв – критерію малозабезпеченості та належності до тих категорій осіб, для яких законами вже закріплено право на безоплатну правову допомогу.

Безоплатна вторинна правова допомога включає наступні види правових послуг: захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру.

Довідково: За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.