назад

Інформування школярів про права людини та попередження насильства в сім’ї

жашків15 листопада 2018 року в рамках правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» фахівцями Жашківського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру з надання БВПД спільно з працівниками Жашківського районного сектору з питань пробації проведено тренінги на теми «Права та обов’язки людини» та «Попередження насилля у сім’ї і серед підлітків» для учнів восьмих та дев’ятих класів Жашківської ЗОСШ №2.

З учнями обговорено принципи прав людини, закладені в законодавстві. Так, у Конституції України окремий розділ присвячено правам і свободам людини і громадянина. Вона визначає, що всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Конституція підкреслює, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Кожний має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушення і протиправних зазіхань.

Школярів ознайомлено з видами домашнього насилля: фізичним, економічним, сексуальним та психологічним, а також різницею між «домашнім насиллям» і «конфліктом інтересів».

Увагу наголошено на тому, що домашнє насильство не можна терпіти, натомість завжди потрібно звертатись по допомогу:

  • до дільничного інспектора поліції ( 102).
  • до кримінальної поліції у справах дітей( 102).
  • до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
  • до управління сім’ї та молоді районної, міської чи обласної держадміністрацій.

Дітей поінформовано про можливість самостійно звертатися за безкоштовною правовою допомогою, надано роз’яснення про систему БПД та порядок отримання послуг адвоката за рахунок держави. Розповсюджено буклети на тему «Твої права твій захист: Правові орієнтири для кожної дитини» та «Як протидіяти домашньому насильству».