назад
21.11.18

Інформування учнів середніх класів про їхні права та обов’язки

119 листопада 2018 року фахівцями Звенигородське бюро правової допомоги Смілянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено урок права для учнів п’ятого класу Звенигородської ЗОШ І-ІІ ступенів №5 на тему «Права та обов’язки учнів».

Школярів поінформовано, що відповідно до ст. 20 Закону України «Про загальну середню освіту» учень – це особа, яка навчається і виховується в одному із загальноосвітніх навчальних закладів, зарахування до яких, як правило, здійснюється з 6 років. Статус учнів як учасників навчально-виховного процесу у загальноосвітніх навчальних закладах, їх права та обов’язки визначаються Законом України «Про освіту», Законом України «Про загальну середню освіту» та іншими нормативно-правовими актами чинного законодавства України.

Роз’яснено, що відповідно до ст. 51 Закону України «Про освіту», основними правами учнів як учасників навчально-виховного процесу є:

– право на навчання для здобуття відповідного освітнього рівня;

– вибір навчального закладу, форми навчання та позакласних занять;

– користування навчальною, науковою, культурною, спортивною, побутовою, оздоровчою базою навчального закладу;

– доступ до інформації в усіх галузях науки;

– участь у олімпіадах, виставках, конкурсах і т.п.;

– участь в об’єднаннях громадян (законодавством України передбачено створення молодіжних та дитячих громадських організацій, зокрема відповідно до Закону України “Про молодіжні та дитячі громадські організації”, дитячі громадські організації — об’єднання громадян віком від 6 до 18 років, метою яких є здійснення діяльності, спрямованої на реалізацію та захист своїх прав і свобод, творчих здібностей, задоволення власних інтересів, які не суперечать законодавству, та соціальне становлення як повноправних членів суспільства, молодіжні громадські організації — об’єднання громадян віком від 14 до 35 років, метою яких є здійснення діяльності, спрямованої на задоволення та захист своїх законних соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів);

– право на безпечні та нешкідливі умови навчання;

– право на захист від будь-яких форм експлуатації, фізичного та психічного насильства, від дій педагогічних та інших працівників, які порушують права або принижують їх честь і гідність;

– право на безкоштовне регулярне підвезення до школи і зі школи рейсовим транспортом або транспортом підприємств, установ та організацій, для учнів, які проживають у сільській місцевості на відстані понад 3 км від школи.

До відома школярів доведено, що обов’язками учнів, як учасників навчально-виховного процесу є:

– дотримання законодавства, моральних та етичних норм;

– систематичне та глибоке оволодіння знаннями, практичними навичками,

– підвищення загального культурного рівня;

– дотримання Статуту та Правил внутрішнього розпорядку навчального закладу.

Інші обов’язки учнів можуть встановлюватися законодавством, положеннями про навчальні заклади та їх статутами.

Наголошено, що учням забороняється:

– допускати прояви грубості, вульгарності;

– палити у приміщеннях і на території навчального закладу;

– використовувати петарди;

– вживати алкогольні вироби, наркотичні та токсичні речовини;

– псувати державне, громадське та особисте майно.

Наприкінці уроку школярам поширено інформаційно-роз’яснювальні буклети на тему «Твої права твій захист. Правові орієнтири для кожної дитини».