назад

Інформуємо краян, як реалізувати своє виборче право та захистити свої права у випадку їх порушень,

UTOH    Минулий робочий тиждень фахівці місцевих центрів з надання БВПД на Закарпатті проводили прийоми громадян та низку правопросвітницьких заходів, приурочених інформуванню місцевих мешканців про те, як реалізувати свої виборчі права та захистити їх у випадку порушення.

    Зокрема, 20 березня, директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провів прийом громадян на базі дистанційного пункту доступу до БПД – Ужгородського МРВ з питань пробації. Михайло Давиденко розповів присутнім про їхні права, можливості представництва та захисту у разі порушень їхніх прав, порядок звернення до місцевого центру за безоплатною вторинною правовою допомогою. На прийом звернулось троє громадян, яких цікавили питання сімейного, спадкового законодавства та питання соціального забезпечення і працевлаштування.
    Також фахівець поінформував учасників заходу про реалізацію проектів «Я МАЮ ПРАВО!», «Я маю право голосу!» та надав буклети «Як протидіяти домашньому насильству» та інформаційні матеріали про систему БПД.  Із особовим складом МРВ з питань пробації були обговорені питання обміну інформацією, направлення громадян до місцевого центру з надання БВПД та підготовки й участі у виборах Президента України, зокрема, як змінити місце голосування. В обговорені взяло участь 7 чоловік.
    19 та 20 березня директор Хустського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліса Богдан спільно з заступником начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Діаною Келемен провели прийом громадян на базі Управління соціального захисту населення та ЦНАП Хустської РДА.

55861052 282425699300598 7133014456073715712 n
    За правовою допомогою звернулось шестеро осіб, яких цікавили питання щодо порядку призначення субсидії, видів доходів, які враховуються при призначенні допомоги малозабезпеченим сім’ям, порядку призначення тимчасової державної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, порядку захисту честі та гідності, розірвання шлюбу, розірвання трудового договору з ініціативи працівника та позбавлення права користування житлом.
    Відвідувачі УСЗН та ЦНАП також дізналися про систему безоплатної правової допомоги в цілому, спектр послуг, які можна отримати, звернувшись до центру чи бюро, питання правового регулювання виборчого процесу, права виборців, способи поновлення порушених прав виборців. Також фахівці поінформували місцевих мешканців про реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» та «Я маю право голосу!», отримали флаєри системи безоплатної правової допомоги та буклети, видані у рамках проекту.
    19 березня головний спеціаліст Великоберезнянського бюро правової допомоги Владислав Пильник провів тематичну зустрічі на тему «Я маю право голосу!» в амбулаторії загальної практики-сімейної медицини села Ставне. Під час заходу фахівець нагадав про те, що 2019-ий – рік загальнонаціональних президентських і парламентських виборів. Згідно з Конституцією право обирати і бути обраним – одне з ключових прав громадян України. Працівник бюро надавав роз’яснення та консультації громадянам щодо виборчого права, зокрема, щодо зміни місця голосування на виборах президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року. Ця інформація є актуальною як для ВПО, так і для громадян, які працюють або навчаються не за місцем реєстрації.

Vlad Piln

    20 березня фахівці Хустського місцевого центру з надання БВПД – Аліса Богдан та Діана Келемен – провели лекцію для студентів-юристів Карпатського інституту підприємництва ,під час якої студенти ознайомились із загальнонаціональним правопросвітницьким проектом Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», отримали флаєри системи безоплатної правової допомоги та буклети «Я МАЮ ПРАВО» та “Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ”. Також у межах лекції були обговорені питання правового регулювання виборчого процесу, прав виборців, способів поновлення порушених прав виборців. Після лекції фахівці Хустського місцевого центру провели в мХуст вуличну акцію “Я МАЮ ПРАВУ ГОЛОСУ!”.
    19 березня директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Давиденко провів правопросвітницький захід за темами «Я маю право!», «Ні домашньому насильству!» та «Ти маєш право обирати!» та прийом громадян на базі Закарпатської обласної організації Українське товариство глухих (УТОГ). Михайло Давиденко розповів присутнім про законодавчі зміни, які посилили захист потерпілих від домашнього насильства, підвищення ролі поліції та судів у реагуванні на такі ганебні явища, надання безоплатної вторинної правової допомоги для захисту пільгових категорій громадян, надання субсидій, участь у виборах тощо.

54514206 856516251355001 8534886880930430976 n    У виробничому цеху підприємства УТОГ за своїми робочими місцями працівниці швейного цеху мали можливість отримати інформацію за допомогою мови жестів, оскільки послуги перекладача сурдоперекладу люб’язно були надані керівником громадської організації Наталії Сергіївни Булеци. Приємно, що серед присутніх були й ті, які вже отримали правову допомогу від фахівців Ужгородського місцевого центру з надання БВПД. В заході взяли участь 75 чоловік.
     По завершенню правопросвітницького заходу був проведений особистий прийом громадян, під час якого було надано конкретні відповіді на правові, земельні, соціальні питання та обговорено участь у виборах Президента України інвалідів, які проживають на території Закарпатської області. На прийом звернулося 11 чоловік.

    За безоплатною правовою допомогою звертайтесь до найближчих центрів та бюро правової допомоги, або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).