назад

Інформуємо про механізми надання правової допомоги органами місцевого самоврядування

IMG 3060Фахівці системи безоплатної правової допомоги взяли участь у проведенні семінару-тренінгу «Модель SMART для старости: ефективна діяльність заради розвитку громади», організованому для очільників громад Іваничівського, Володимир-Волинського та Любомльського районів, який відбувся 26 червня 2018 року у місті Нововолинську.

Начальник Нововолинського бюро правової допомоги Вікторія Скриннік поінформувала присутніх на семінарі старост громад про базові аспекти роботи органів місцевого самоврядування в частині надання безоплатної правової допомоги населенню та в роботі зі зверненнями громадян.

IMG 3068

Аналіз законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про безоплатну правову допомогу», дозволяє стверджувати, що старости мають відповідні повноваження надання безоплатної первинної правової допомоги з питань, що належать до їх компетенції. Звернення, що стосуються надання первинної правової допомоги, розглядаються в порядку, встановленому законодавством про звернення громадян. Відповідно, органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити проведення особистого прийому кваліфікованими працівниками, які чітко та доступно можуть надати роз’яснення положень законодавства та проконсультувати з питань реалізації прав і свобод людини та виконання обов’язків.

IMG 3070

Виконавчим комітетам рад рекомендували розробити та затвердити локальні нормативні акти правового характеру, які регламентуватимуть порядок надання старостою безоплатної первинної правової допомоги мешканцям старостинського округу.

IMG 3081

Присутнім на заході очільникам громад також було надано інформацію про реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» та повідомлено про можливість отримання доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України в приміщеннях бюро правової допомоги, а також про дистанційне надання правових консультацій за допомогою Skype-зв’язку.

Нагадуємо, що Володимир-Волинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19. Тел. (03342) 3-80-11. E-mail: volodymyr-volynskyy.volyn@legalaid.lt.ua

Нововолинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Нововолинськ, вул. В. Винниченка 14, тел. (03344) 4-48-14, е-mail: novovolynske@legalaid.lt.ua novovolynske@legalaid.lt.ua