назад
29.11.16

Інформуємо про роботу Бюро правової допомоги місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Чернігівської області

DSC0991329 листопада 2016 року Ірина Протченко – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області взяла участь у засіданні Чернігівської обласної міжвідомчої координаційно – методичної ради з правової освіти населення.

У своєму виступі на тему: «Про стан реалізації права громадян на отримання безоплатної правової допомоги через мережу бюро правової допомоги місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги» Ірина Протченко зазначила, що починаючи з 01 вересня 2016 року за безоплатною правовою допомогою до бюро звернулося 2 482 особи, з них у 78 осіб прийнято звернення про надання БВПД.
Проаналізувавши усі звернення, найактуальнішими виявилися питання щодо: спадкового права, а саме: продовження строку для прийняття спадщини, визнання права власності у порядку спадкування, спадкування за законом, відмова від прийняття спадщини на користь інших осіб;
соціального забезпечення, а саме: порядок оформлення субсидії, можливість укладання договору найму житла для оформлення субсидії наймачами, отримання статусу малозабезпеченої сім’ї, соціальні виплати по інвалідності, одноразові виплати грошової допомоги учасникам АТО до 5 травня та інш.;
сімейного права, а саме: поділ спільної сумісної власності подружжя, примусове стягнення аліментів, розірвання шлюбу, позбавлення батьківських прав;
земельного права, а саме: успадкування земельної ділянки (паю) після смерті спадкодавця; оформлення та узаконення земельної ділянки (паю).
Значна увага приділяється питанням подальшої співпраці Бюро з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, щодо консолідації зусиль для надання безоплатної правової допомоги, як соціально незахищеним верствам населення, так і усім мешканцям районів.
Так, з 1 вересня по 21 листопада поточного року працівниками Бюро було здійснено 75 виїздів з метою консультування громадян, а також проведено 94 виїзних інформаційних заходів з метою правопросвітництва, 214 зустрічей в колективах, організовано 6 виступів на радіо, 6 виступів на телебаченні та розміщено 49 матеріалів в друкованих ЗМІ.
З метою широкого інформування населення щодо їх права на безоплатну правову допомогу працівники продовжують інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення, інформуючи представників інших структур та організацій про можливість отримати БПД через Бюро. Налагодження ефективного діалогу та обговорення конкретних шляхів співпраці з керівниками установ, громадських організацій допомогло вирішити питання організації мобільних пунктів консультування.
Показовим є те, що громада завжди позитивно реагує на правопросвітницьку роботу: керівництво установ вдячне за проведені заходи та готові до подальшої співпраці в цьому напрямі, люди із задоволенням і увагою приймають нові правові знання.
Вищезазначене свідчить не тільки про наявну потребу громади у безоплатній правовій допомозі, але й про тенденцію довіри людей до системи безоплатної правової допомоги в цілому.