назад

Інформуємо та консультуємо вимушених переселенців

Правопросвітництво та консультування вимушених переселенців 10 травня провели фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області в обласному центрі соціально-психологічної реабілітації в Ужгороді.
Заступниця директора Регіонального центру Лариса Фучко поінформувала учасниць заходу про пільги для ВПО, передбачені законодавством, зокрема, розповіла і про їхнє право на представництво у судах за рахунок держави з будь-яких питань. Фахівець ознайомила присутніх із порядком перетину державного кордону для осіб з числа внутрішніх переселенців, розповіла про відмінність статусу біженця від тимчасового захисту. Окрім того, юрист центру Л.Фучко надала фахові консультації переселенкам із питань, які їх цікавили, зокрема, щодо трудових відносин.
Жінки, які переїхали на Закарпаття з небезпечних територій, дізналися, що система БПД долучилася до документування воєнних злочинів рф. Фахівці запросили присутніх у випадку, якщо вони постраждали від агресії Росії, або стали свідком злочинів, давати покази з тим, щоб жоден злочин не залишився непокараним. Завдяки документуванню злочинів рф можна буде отримати компенсацію за завдані збитки, визначати розмір репарації від рф та притягнути винних до кримінальної відповідальності.
Надати свідчення про злочини можна на сайті інтернет-ресурсу https://warcrimes.gov.ua/, або звернутися до фахівців місцевих центрів чи бюро правової допомоги, чи зателефонувати до центрів з надання безоплатної правової допомоги за наступними номерами:
Мукачівський місцевий центр – +38 095 83 11 574.
Ужгородський місцевий центр – +38 095-489-14-36,
Хустський місцевий центр – +38 096-183-38-10.
У межах заходу, фахівці Регіонального центру провели робочу зустріч із директоркою Закарпатського обласного центру соціально-психологічної реабілітації Олександрою Мельничук, під час якої обговорили питання взаємодії та подальшої співпраці з метою надання всебічної допомоги та підтримки підопічним, які перебувають у Кризовому центрі. Чудовою можливістю покращення правової обізнаності для «мешканців» центру стануть надані установі інформаційні матеріали з контактами системи БПД, консультаціями про права та пільги ВПО, виготовлені за сприяння ПРО ООН у взаємодії з Координаційним центром з надання правової допомоги.
Якщо ви потребуєте правову допомогу за рахунок держави, звертайтесь до найближчих центрів чи бюро правової допомоги, або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).
Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua