назад

147258В листопаді 2017 року Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення №МЦ1-918 від 03.11.2017 адвокату Ірині Грибовій для складання процесуальних документів та представництва інтересів мешканця Запоріжжя у суді щодо вирішення спадкового питання.

       Під час надання правової допомоги адвокатом встановлено, що чоловік проживав разом з матір’ю в квартирі по вул. Лахтінська в м. Запоріжжі. При своєму житті мати залишила сину заповіт на вказану квартиру, однак документів на неї не залишила. Після смерті матері він вчасно звернувся до нотаріуса та подав в установлені строки заяву про прийняття спадщини. Однак приватним нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину було відмовлено. В постанові про відмову у вчиненні нотаріальних дій приватним нотаріусом зазначено, що чоловіком не було надано правовстановлюючих документів на квартиру, та рекомендовано звернутись до суду. Інших спадкоємців на квартиру немає.

       Згідно ст.1261 ЦК України в першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив та батьки.

       Згідно ст.1235 ЦК України, заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

       Згідно ст. 1268 ЦК України, спадкоємець який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 ЦК України, він не заявив про відмову він неї. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

       В зв’язку з цим адвокатом було підготовлено та направлено до Хортицького районного суду м.Запоріжжя позов про визнання права власності за сином померлої на спадкове майно . При цьому адвокат долучила ряд документів, що безумовно підтверджують право власності на спірну квартиру за клієнтом місцевого центру. Надалі судом, завдяки професійним діям адвоката та поданим до заяви попередньо зібраним доказам позов було задоволено в повному обсязі.

Апеляційна скарга не подавалася.

 

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги