назад
07.03.17

Інтереси дитини: підстави позбавлення батьківських прав

FamilyLawtedЩо робити, коли хтось із батьків веде антисуспільну поведінку і зовсім не займається належним вихованням дитини? Адже, права та обов’язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому у встановленому законом порядку. Саме на батьків покладається відповідальність за виховання дітей, захист їх прав і інтересів, турбота про здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, згідно зі ст. 121 Сімейного кодексу України.

До Іллінецького бюро правової допомоги звернулась громадянка А., яка потребувала допомоги у питанні позбавлення її колишнього чоловіка батьківських прав, оскільки останній ухилявся від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини. Крім того, чоловік хворів хронічним алкоголізмом і здійснював своєю аморальною поведінкою шкідливий вплив на малолітнього сина.

Стосовно даного питання юристи Іллінецького бюро правової допомоги підготувати певний алгоритм дій та роз’яснення.

Так, в ч.1 ст. 164 Сімейного кодексу України міститься вичерпний перелік підстав, з яких може бути прийняте рішення про позбавлення судом батьківських прав. Зокрема, якщо вона(він):

  • не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
  • жорстоко поводяться з дитиною;
  • є хронічними алкоголіками або наркоманами;
  • вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
  • засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини;
  • ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини, тобто, не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язкам.

Для позбавлення батька (матері) батьківських прав необхідно:

  1. Встановити, що особа свідомо порушує батьківські обов’язки, злісно не виконує вимог та рекомендацій органів опіки і піклування, служб у справах неповнолітніх, навмисно ухиляється від лікування (хронічні алкоголіки, наркомани, токсикомани).
  2. Звернутись до органу опіки та піклування з тим, щоб отримати висновок щодо умов життя і виховання дитини, поведінку батьків, їх взаємини з дітьми та відношення до виконання своїх батьківських обов’язків. Такий висновок буде основним доказом у суді.
  3. Звернутись до суду з заявою про позбавлення батьківських прав.

До заяви слід додати такі документи:

  • копію паспорта
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • копія свідоцтва про розірвання шлюбу ( у разі наявності);
  • довідку про склад сім’ї з місця проживання особи, яка подає заяву;
  • довідку з місця навчання дитини про її навчання у закладі;
  • пояснення осіб (сусіди, рідні, знайомі), які можуть підтвердити, що вихованням дитини мати (батько) не займається;
  • будь-які інші документи, що можуть підтвердити ті обставини, що особа вихованням дитини не займається.

Позовну заяву подають за місцем реєстрації відповідача.

До кола осіб, які мають право звернутись до суду з позовною заявою про позбавлення батьківських прав законодавець відносить:

  • одного з батьків, піклувальника, опікуна, особу в сім’ї якої проживає дитина;
  • навчальний заклад, заклад охорони здоров’я або інший навчальний заклад в якому перебуває дитина;
  • прокурор;
  • орган опіки та піклування;
  • сама дитина, яка досягла 14 років (ст. 165 Сімейного кодексу України).

Також баба, дід, сестра, брат, мачуха, вітчим мають право звернутися за захистом прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх та повнолітніх непрацездатних осіб (онуків тощо) до органу опіки та піклування або до суду без спеціальних на те повноважень.

При підготовці позовної заяви про позбавлення батьківських прав окрему увагу слід приділити доказовій базі.

Батьки, позбавлені батьківських прав, втрачають всі права, засновані на факті родинності з дитиною, зокрема:

  • на виховання дітей з усіма пов’язаними з цим наслідками,
  • на утримання від своїх дітей (отримання в майбутньому від дітей аліментів у випадку своєї непрацездатності),
  • отримання спадщини після дітей, щодо яких були позбавлені батьківських прав.

Разом з тим, позбавлення батьківських прав як наслідок винної поведінки батьків не може означати їх повного звільнення від батьківських обов’язків по утриманню дітей. Аліменти на дітей стягуються з батька, позбавленого батьківських прав на користь другого з батьків (опікуна, піклувальника), у яких знаходиться дитина на утриманні, чи організації, де дитина знаходиться на вихованні.

Детальніше, з порядком стягнення аліментів на утримання дитини можна ознайомитись тут.

Якщо ви зіткнулися з такою або іншою правовою проблемою, звертайтеся до Іллінецького бюро правової допомоги за адресою: м. Іллінці, вул. Соборна 27. Контактний телефон (4345) 2-19-04.

Адреси центрів надання безоплатної правової допомоги, можна переглянути тут.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).