назад

Інтернет-бруд і як від нього вберегтися

150-1Бурхливий розвиток технологій надає кожному індивіду широкі можливості для вираження своїх думок, поглядів і переконань. Одним із таких засобів є мережа Інтернет. Однак нові можливості створюють передумови для порушення особистих немайнових прав інших осіб. Як захистити себе від тролів, ботів та про культуру спілкування говорили за круглим столом «На сторожі слова» в Заставнівській районній бібліотеці 17 травня 2018 року.

У більшості своїй інтернет-тролі – це підлітки, але загалом вік таких «діячів» коливається від 14 до 30 років. Так звані тролі отримують задоволення від того, що дістають людей, провокуючи на прояв емоцій. У їхньому середовищі вважається авторитетним, якщо троль розкрутить на емоції досвідченого й відомого користувача соціальної мережі. З цієї причини навколо тролів завжди крутяться молодші, які намагаються підняти свій рейтинг, оголошуючи війну визнаному гуру.

«Конституція України гарантує право на свободу думки та слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Окрім того, основний державний документ гарантує захист честі, гідності, ділової репутації та спростування недостовірної інформації особою, яка поширила таку інформацію. Всі справи зазначеної категорії підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства. Виняток – справи про захист ділової репутації між юридичними особами, іншими суб’єктами підприємницької діяльності у сфері господарювання та іншої підприємницької діяльності, що розглядаються в порядку господарського судочинства. Для спростування й заборони розповсюдження недостовірної інформації в мережі Інтернет встановлюється спеціальний строк на оскарження», – зауважив начальник Заставнівського бюро правової допомоги Василь Данищук.

Присутнім пояснили, що тролінг – це провокаційне повідомлення, твердження або новина, донесена до людини усно чи письмово без наміру викликати конструктивний діалог. Найперша мета троля – поглузувати, спровокувати на конфлікт. Тролінг вважається порушенням мережевого етикету. Дізналися більше присутні і про неологізм «боти». «Це програма, що виконує автоматично або за заданим розкладом які-небудь дії і має в цьому якусь подібність із людиною», – пояснив фахівець системи безоплатної правової допомоги.

Отже, алгоритм дій при спростуванні неправдивої інформації такий:
• визначити, чи неправдива інформація не є оцінним судженням;
• написати позовну заяву до суду на автора статті, публікації, виступу або ж на власника веб-сторінки, на якій ця інформація була розміщена;
• подати докази того, що наклеп став відомий хоча б одній третій особі (текст інформації має містити ваше прізвище або очевидні вказівки на те, що вона стосується саме Вас);
• довести, що інформація насправді неправдива і ці відомості порушують ваші немайнові права.

Насамкінець фахівець системи безоплатної правової допомоги ознайомив присутніх із загальнонаціональним просвітницьким проектом «Я маю право» та поширив інформаційні буклети.

Контактна інформація! До фахівців Заставнівського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: Чернівецька область, Заставнівський район, м. Заставна, вул. Д. Галицького, 1а. Телефон: (0 3737) 3-11-87.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).