назад

Із старшокласниками Красносільської школи говорили про підприємницьку діяльність в Україні

krasnosilska shkola 1За ініціативи Лиманської районної філії Одеського обласного центру зайнятості 25 вересня 2018 року для учнів 10-11 класів Красносільської ЗОШ І-ІІІ ступенів Лиманського району Одеської області начальниця Доброславського бюро правової допомоги Олена Осадча та ректор Інституту морегосподарства та підприємництва Олександр Яценко провели правопросвітницький захід на тему: «Орієнтація на підприємницьку діяльність старшокласників середніх шкіл».

Олександр Яценко роз’яснив учням варіанти підприємницької діяльності:

1) вирощувати на приватній земельній ділянці для власних потреб продукти харчування та відповідно до Цивільного кодексу України самостійно здійснювати реалізацію її надлишків, отримувати прибуток та сплачувати податки;

2) відповідно до Кодексу законів про працю бути офіційно працевлаштованим на підприємстві, виконувати певну роботу (надавати послуги), де вже роботодавець визначає розмір заробітної плати та за робітника сплачує необхідні внески та платежі;

3) згідно з Господарським кодексом України самостійно створити власну фірму, яка буде конкурентоздатною, продукція матиме попит на ринку, і на якій віднявши витрати від доходу буде прибуток, з якого працівникам сплачуватиметься заробітна платна і податки до держави. 

Фахівчиня бюро роз’яснила присутнім, що фізичні особи, які досягли 16 років і бажають займатися підприємницькою діяльністю, за наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі така фізична особа з моменту державної реєстрації її як підприємця набуде повної цивільної дієздатності, яка буде поширюватися на всі цивільні права та обов’язки.

krasnosilska shkola 2

krasnosilska shkola 1

У разі припинення трудового договору підприємницької діяльності, надана особі повна цивільна дієздатність зберігається.

Олена Осадча також проінформувала присутніх про діяльність бюро правової допомоги, ознайомила з категоріями осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу.

Дітям роз’яснили, що всі вони є суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, і в разі потреби можуть отримати захисника за рахунок держави.

З метою отримання юридичних консультацій та роз’яснень, а також складення процесуальних документів чи представництва інтересів у суді, можна звертатися до Доброславського бюро правової допомоги за адресою: смт. Доброслав, вул. Центральна,75, тел.: (04855) 9-16-16.