назад

Із засудженими провели інформаційний захід щодо захисту виборчих прав

vib pr saz13 березня 2019 року представники Регіонального центру та ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» в Одеській області провели інформаційний захід з виборчих прав та їх захисту у приміщенні Південної виправної колонії №51.

У зв’язку з проведенням 31 березня поточного року виборів Президента України, система безоплатної вторинної правової допомоги з січня 2019 року долучилася до проведення інформаційної кампанії «Я маю право голосу!».

Так, протягом інформаційної кампанії центр організовує правопросвітницькі та інформаційні заходи з питань виборчого права шляхом проведення тематичних зустрічей з окремими цільовими аудиторіями, зокрема, з особами, засудженими до покарання у вигляді позбавлення волі.

Засуджені до будь-якого з покарань, передбачених ст. 51 КК України, продовжують залишатися громадянами своєї держави, що мають суб’єктивні права і несуть загальногромадянські обов’язки, за винятком обмежень, які визначені законом і встановлені вироком суду (ч.3 статті 63 Конституції України).

Спікерами заходу виступили громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» в Одеській області Максим Теплицький та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Альбіна Гаврильчик.

Максим Теплицький розповів присутнім, які кроки слід здійснити для того, щоб зробити свій вибір у День голосування. Він зазначив, що за підкуп виборців передбачена кримінальна відповідальність як для тих, хто підкупає, так і для тих, хто одержує неправомірну вигоду за «продаж» свого голосу.

У разі порушення членами комісії або представниками адміністрації установи виборчих прав (відмова у видачі бюлетеня, спроби дізнатись про результати голосування тощо), треба негайно звернутися із письмовою скаргою на ім’я голови виборчої комісії або до Національної поліції України за телефоном 102 та/або до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області працює за адресою: м. Одеса, вул. Льва Толстого, 6. Телефон: (048) 726-22-23.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103