назад
29.01.19

Каховський район: Школа правознавців продовжує роботу

image1Питання правової освіти дітей має суттєве значення для формування правової держави. Усвідомлюючи це, фахівці Каховського місцевого центру з надання БВПД у 2019 році продовжують правопросвітницьку роботу в рамках проекту «Школа правознавців».

25 січня в.о. директора Руслан Поляков та інтегратор Володимир Щербаков провели на базі Каховської загальноосвітньої школи № 4 перше в цьому році заняття.

Варто нагадати, що над проектом «Школа правознавців» працювала ініціативна група «Місто законів», керівником якої є інтегратор Каховського місцевого центру Володимир Щербаков. Проект реалізується за підтримки Каховської міської ради.

За словами Володимира Щербакова, метою проекту є підвищення правової освіти та правове виховання учасників, які після закінчення проекту продовжили би ведення просвітницької діяльності в місті Каховка.

image2Під час заходу Руслан Поляков ознайомив учнів з планом роботи, відповідно до якого дітей протягом року чекають тематичні екскурсії, бінарні уроки, інтерактивне спілкування. Усе це допоможе фахівцям місцевого центру більш ширше розкрити поняття «юриспруденція», «права та обов’язки», а також розказати про повноваження працівників поліції, суду, ДРАЦСу та інших.

Крім того, фахівці системи БПД презентували дітям навчально-розважальну настільну гру «Важниця правова», розроблену ГО «ЕкспертиЗАРеформ». Ця гра спрямована на підвищення рівня правової освіти підлітків і дає корисні підказки з українського законодавства, що, безумовно, допоможе їм у різних життєвих ситуаціях.

image3У Верхньорогачицькому районі до програми правопросвітницього проекту «Школа правознавців» долучилося три школи – Верхньорогачицька опорна школа, Верхньорогачицька ЗОШ № 2 та Чистопільська ЗОШ, у якій 25 січня очільниця Верхньорогачицького бюро Людмила Яценко провела заняття.

Учні 9-го класу Чистопільської загальноосвітньої школи разом з вчителем історії та правознавства Олександром Шершеннем розглянули тему «Цивільна правоздатність і цивільна дієздатність. Обсяг цивільної правосуб’єктності неповнолітніх».

Діти з’ясували, що джерелом цивільних правовідносин є Конституція України, Цивільний Кодекс України. Разом з тим вони дізнались, що таке правочин, яка різниця між фізичноюimage4 та юридичною особою, якою є цивільна правосуб’єктність неповнолітніх, які види дієздатності фізичної особи розрізняє Цивільний кодекс України. На підсумок уроку провели аналіз правової ситуації.

Необхідно сказати, що планом заходів даної програми передбачені практичні заняття. Одним із таких занять була екскурсія до районного суду, який учні 8-11 класів Чистопільської ЗОШ відвідали у грудні минулого року в рамках реалізації заходів Всеукраїнського тижня права.

image6image7Долучився до проекту «Школа правознавців» й Іванівський район: в рамках його реалізації начальник Іванівського бюро Юрій Ведмецький провів в Іванівській гімназії перше заняття.

Для учнів 9-А та 9-Б класів Юрій Сергійович підготував інформаційно-роз’яснювальну бесіду на тему: «Протидія булінгу в дитячому середовищі», після чого вчителька права Раїса Пимонівна Кузьменко запропонувала провести правовий двобій серед дев´ятих класів.

Треба сказати, що вчителька дізналась про гру «Важниця правова», знайомлячись з новинами на сторінці Каховського місцевого центру з надання БВПД, ідея її дуже зацікавила, і Юрій Ведмецький із задоволенням прийняв пропозицію.

Дітям гра дуже сподобалась, вони активно реагували, були відкриті й емоційні, за результатами гри перемогу здобули учені 9-А класу.