назад
28.03.19

Канадський досвід правової допомоги для України

27.03 1Що спільного та відмінного між системами безоплатної правової допомоги канадської провінції Онтаріо та України? Що з закордонного досвіду ми могли б використати в Україні? Відповіді на ці та інші запитання отримали працівники системи БПД, які у складі української делегації відвідали канадську провінцію Онтаріо. Навчальний візит проходив з 18 до 22 березня 2019 року за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Наглядова рада як модель управління системою БПД

Канада як федеративна держава має 13 різних систем безоплатної правової допомоги. Українська делегація знайомилася з тим, як організована система БПД у провінції Онтаріо.

27.03 8

У 1998 році уряд Онтаріо затвердив Акт про надання послуг з безоплатної правової допомоги, відповідно до якого створено організацію «Правова допомога Онтаріо». Це незалежна, але фінансована за рахунок коштів державного бюджету та публічно підзвітна некомерційна організація, що здійснює управління системою правової допомоги, визначає її цілі та стандарти, а також несе відповідальність за функціонування системи загалом.

Управління «Правовою допомогою Онтаріо» здійснюється наглядовою радою, члени якої обираються як за пропозиціями правової спільноти Онтаріо, так і Міністерства юстиції Онтаріо.

Подібна модель буде запроваджена і в Україні. У березні 2019 року рішенням Кабінету Міністрів України створюється нова форма управління системою БПД – Наглядова рада Координаційного центру з надання правової допомоги. Наглядова рада складатиметься з дев’яти членів, які будуть виконувати свої обов’язки на громадських засадах.

«Для України вкрай важливим є досвід успішних країн у сфері правосуддя та правової допомоги. Канада – один із ключових партнерів системи БПД в Україні, що допомагає у розвитку людського потенціалу та, власне, у формуванні моделі системи. З останніх спільних надбань – це концепція Наглядової ради, підтримана українським Урядом. Під час цього візиту досвід переймали представники команд правових клубів «PRAVOKATOR» та партнери системи, для яких важливі насамперед інноваційні проекти у сфері доступу до правосуддя», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

В основу Концепції Наглядової ради лягли напрацювання міжнародної експертної групи, яка сформована за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та Офісу Ради Європи в Україні. До неї увійшли провідні канадські та європейські фахівці з питань правової допомоги. Серед них – віце-президент з питань політики, досліджень та зовнішніх відносин «Правової допомоги Онтаріо» Девід МакКіллоп, керівник Спільноти правових послуг Британської Колумбії Марк Бентон, керуючий директор Зони правових інновацій та Програми юридичної практики університету Раєрсон, а також екс-Міністр юстиції Онтаріо Кріс Бентлі.

Що спільного та відмінного

За оцінкою Держстату, чисельність населення в Україні на 1 лютого цього року становила 42,12 млн осіб. Чисельність жителів канадської провінції Онтаріо – 14,32 млн осіб.

В Онтаріо безоплатна правова допомога надається малозабезпеченим особам. Пріоритет надається одиноким батькам, які потребують допомоги на утримання дитини, постраждалим від домашнього насильства, особам, які отримали виробничі травми, біженцям, обвинуваченим та ін.

В Україні безоплатну первинну правову допомогу можуть отримати усі громадяни, а також всі особи, які перебувають під юрисдикцією нашої країни. Працівники системи БПД надають консультації та роз’яснення з правових питань, допомагають у складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру). Крім того, досить широке коло осіб має право на безоплатну вторинну правову допомогу. Це малозабезпечені, діти, внутрішньо переміщені особи, учасники бойових дій, постраждалі від домашнього насильства, затримані, ув’язнені та інші соціально вразливі категорії.

27.03 2

В Онтаріо безоплатну правову допомогу надають близько 3 тис. адвокатів (з-поміж 30 тис. усіх адвокатів, які здійснюють адвокатську практику у провінції), з якими співпрацює «Правова допомога Онтаріо». Усі вони знаходяться у відповідному реєстрі. У Канаді клієнту видається сертифікат, після чого він самостійно звертається до адвоката за отриманням правової допомоги. Термін дії цього сертифікату може закінчитись ще до того, як буде винесено рішення по справі у зв’язку з чітким обмеженням фінансування. В такому випадку клієнт має право співфінансувати роботу адвоката для завершення справи.

В Україні до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, включено понад 6,7 тис. адвокатів. Понад 3,3 тис. адвокатів залучаються до надання БВПД за контрактом. В Україні видається наказ про надання безоплатної правової допомоги. Після чого адвокату, якого призначає центр з надання БВПД, видається відповідне доручення. Строк дії доручення завершується після того, як адвокат виконає його.

Правові консультації та роз’яснення як в Україні, так і у Канаді, можна отримати у телефонному режимі. Контактний центр системи БПД у нашій країні має два стаціонарні офіси – у Чернівцях (працює з жовтня 2015 року) та Сумах (працює з липня 2017 року).

Працівники безкоштовного контактного центру в Онтаріо працюють в одному з двох офісів, або ж у себе вдома за допомогою спеціально встановленого обладнання (таких більшість – 80%).

27.03 5

Клініки з надання правової допомоги

Одним із напрямів діяльності «Правової допомоги Онтаріо» є підтримка мережі незалежних громадських організацій – клінік з надання правової допомоги. В Онтаріо є 57 локальних клінік, які займаються широким спектром правових питань у конкретних громадах. А ще 17 спеціалізованих клінік, що фокусуються на чітко визначених правових питаннях, але, як правило, не обмежується громадою, а охоплюють територію всієї провінції, а то й країни.

Локальні клініки Онтаріо надають правову допомогу тим громадянам, які проживають у громаді, так як значна частина фінансування здійснюється громадою. В Україні громадяни можуть звертатись до будь-якого місцевого центру з надання БВПД, незалежно від реєстрації місця проживання.

«В Україні процес створення об’єднаних територіальних громад розпочався відносно недавно. На сьогодні близько 70% територій – це вже громади. Цей процес буде завершений у 2021 році. Наступним кроком після децентралізації повинно стати навчання спеціалістів громад. У Канаді громади створені вже давно і з досвіду знають, як правильно та ефективно розпоряджатися бюджетом своєї території, витрачаючи чималі кошти на надання правової допомоги малозабезпеченим мешканцям громад», – поділився враженнями за підсумками візиту фахівець правового клубу «PRAVOKATOR» у Дніпрі Олексій Тертишний.

27.03 3

У Канаді клініки з надання правової допомоги систематично беруть участь у грантових програмах, що дає змогу залучати додаткові кошти.

Наприклад, правова клініка громади Рексдейл – локальна. Вона фінансується «Правовою допомогою Онтаріо» та надає безкоштовну правову допомогу мешканцям громади із низьким рівнем доходів. Спектр правових питань, з якими працює клініка, такі: житлові проблеми, права орендарів; страхування зайнятості; трудове право; імміграція; програма підтримки осіб з інвалідністю; забезпечення добробуту громади. Клініка розташована на базі хабу, в якому близько десяти установ надають різноманітні послуги населенню. Тут і медична служба, і організація підтримки жінок, система медіації, параюристи, правоосвітні та інші установи.

Клініка правової допомоги громади Гамільтон. У місті проживає близько 540 тис. людей. Приблизно 100 тис. малозабезпечених мешканців громади, а це 19% населення, обслуговується в клініці. Найчастіше – з питань оренди житла; страхування зайнятості; оформлення заповітів; компенсації постраждалим від насильства.

Окрім професійних юристів, до роботи у клініці залучаються і параюристи. Це студенти, які навчаються у коледжах та у свій вільний час приходять до клініки, щоб допомогти клієнтам вирішувати правові та інші питання. Після отримання ліцензії на право здійснювати діяльність параюриста такі студенти можуть працювати у клініці на постійній основі.

Гамільтон (як і Канада загалом) є багатонаціональним містом. Аби задовольнити потреби усіх клієнтів, клініка співпрацює з перекладачами, що дає змогу приймати звернення більш як 150 мовами.

27.03 6

Громадська клініка охорони здоров’я TAIBU – це поєднання медицини і права. Клініка забезпечує організацію надання медичних та соціальних послуг мешканцям громади, а також надає безоплатну правову допомогу етнічним меншинам. Щоб зробити надання послуг максимально зручним для клієнтів, усі фахівці клініки, а це: медики, психологи, соціальні працівники, юристи тощо, працюють в одному приміщенні, а їх робота може фінансуватися з різних джерел. Крім того, у клініці проходять стажування школярі та студенти. Цікава деталь – у приміщенні щотижнево організовують безкоштовні публічні обіди для малозабезпечених мешканців громади, на яких поліцейські забезпечують охорону порядку і допомагають готувати їжу, а школярі розносять її серед відвідувачів.

«Перше, на що звертаєш увагу – самодостатня громада, яка добре знає потреби своїх громадян і самостійно вирішує, яка правова допомога і у якому обсязі їм потрібна. Також вражає велика кількість людей, готових працювати на волонтерських засадах або за значно нижчу платню, ніж в середньому в галузі, заради того, щоб якомога більше людей отримали якісну правову допомогу. Наприклад, спеціалісти громадської клініки охорони здоров’я TAIBU отримують більш ніж удвічі меншу оплату порівняно з рівнем оплати праці, яку б вони мали за приватну практику», – розповів заступник начальника управління розвитку людських та інформаційних ресурсів у сфері надання правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Віталій Лямічев.

27.03 7

Клініка імені Барбри Шліфер – це спеціалізована клініка для жінок, які зазнали насильства. Клініка не є частиною системи правової допомоги Онтаріо, вона фінансується Міністерством юстиції Онтаріо та за рахунок благодійних внесків від різних установ, організацій та фізичних осіб. У клініці працюють 48 фахівчинь: юристки, психологині, соціальні працівниці, а також 57 перекладачів, завдяки яким послуги клієнткам надаються на більш ніж 200 мовах. Четверо перекладачок, які співпрацюють із клінікою, володіють й українською мовою. Щороку у клініці надають допомогу близько 4 тис. жінок. Основні напрями роботи – це представництво жінок у кримінальних та сімейних справах; консультації, групова терапія та групи самодопомоги; підтримка у забезпеченні фізичної безпеки, пошуку житла, працевлаштування та інших супутніх послуг.

Клініка «Правосуддя для дітей і молоді» відзначила минулого року 40-у річницю із дня заснування. Клініка є однією із дев’яти, що входять до складу Кооперативу спеціалізованих громадських юридичних клінік. Там надають послуги правового представництва дітям (до 18 років) і молоді (до 25 років) з низьким рівнем доходів у Торонто та навколишніх територіях. Крім того, юристи клініки активно залучаються у ролі судових консультантів судом або іншими організаціями, які не спеціалізуються на наданні допомоги дітям та молоді.

«Значну увагу клініка приділяє правопросвітництву. Наприклад, для дітей та підлітків розробили кишенькові картки з коміксами та правовими порадами на зворотному боці», – розповідає фахівчиня правового клубу «PRAVOKATOR» у місті Харкові Ірина Шабельник.

Також клініка «Правосуддя для дітей і молоді» має власний веб-портал, на якому розміщені понад дві тисячі правових консультацій із сімейних питань.

В Україні створена подібна інтернет-платформа – база правових консультацій WikiLegalAid, яка сьогодні містить майже 1500 правових консультацій. Окрім правової інформації, розміщені посилання на нормативні акти, судові рішення, корисні веб-ресурси, зразки процесуальних та інших документів.

ФБ 1

«В Україні створено мережу правових клубів PRAVOKATOR у регіонах, які активно співпрацюють з органами місцевого самоврядування, правничими спільнотами і громадськими об’єднаннями. Впроваджується інститут громадських радників. Все це забезпечує посилення правової спроможності громад, дає змогу краще вивчити і задовольнити правові потреби кожного її мешканця. Нам є що взяти з канадського досвіду. Заслуговує на увагу розвинена мережа локальних та спеціалізованих клінік з надання правової допомоги, взаємодія таких громадських організацій», – говорить Віталій Лямічев.

У візиті взяли участь представники Координаційного центру з надання правової допомоги та правових клубів PRAVOKATOR, Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Міністерства юстиції України, спільноти громадських радників, а також команди проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Нотатки після візиту

Начальник відділу забезпечення взаємодії із суб’єктами надання БППД Координаційного центру з надання правової допомоги Марина Лугиня:

Під час навчального візиту ми дізналися про різні варіанти організації роботи правових установ в Канаді. Зокрема, з урахуванням здобутого досвіду юридичних клінік провінції Онтаріо, в подальшій роботі я планую обговорити з партнерами – провайдерами правової допомоги – можливість утворення юридичної клініки, яка матиме статус благодійної організації. Така форма управління дасть можливість залучати до розвитку юридичної клініки благодійні та грантові кошти.

Ще одним корисним відкриттям під час візиту до Канади є питання утворення в юридичних клініках (як це зроблено в Правовій клініці громади Гамільтон) Ради директорів, що складається з 12 осіб. Серед них юристи, фінансисти, люди з низькими доходами, які колись були клієнтами клініки та інші.

27.03 13

Фахівчиня правового клубу «PRAVOKATOR» у місті Києві Катерина Середенко:

Найбільше в діяльності системи правової допомоги провінції Онтаріо мене вразив системний та клієнтоорієнтований підхід. Кожна установа насамперед задовольняє потреби громади, в якій працює, з урахуванням різноманітних культурних особливостей її мешканців. Це дає змогу визначити найбільш незахищені категорії населення в конкретній місцевості та надати їм комплексну допомогу.

Побачені практики дали мені впевненість, що система БПД в Україні обрала правильний вектор розвитку, а правові клуби PRAVOKATOR будуть активно долучатися до впровадження прогресивного досвіду та об’єднають інноваційні ідеї. Наприклад, ми вже почали реалізовувати проект щодо впровадження спеціалізації місцевих центрів з сімейних та родинних відносин. Подібну клініку ми мали можливість відвідати в Торонто, це допомогло нам побачити перспективи цього напряму роботи на майбутнє.

Фахівчиня правового клубу «PRAVOKATOR» у місті Харкові Ірина Шабельник:

На етапі формування територіальних громад в Україні доцільно запроваджувати інструменти постійного моніторингу правових потреб громад та забезпечити дієві механізми реагування на них (на прикладах діяльності юридичних клінік громади Рексдейл та Гамільтон).

Розвиток інституту «пара-медіаторів» у центрах з надання БВПД. Наприклад, у клініках провінції Онтаріо працівники не мають спеціальної освіти медіаторів, але, володіючи навичками виявлення медіабельних справ та проведення медіації, використовують цей інструмент для позасудового врегулювання спорів. Переважно це стосується справ, пов’язаних із житлом.

Для правових клубів PRAVOKATOR цікавий досвід Зони правових інновацій (LIZ) у реалізації стартапів. У межах фінансування, яке LIZ має на рік, виділяються гранти. Стартапи-переможці отримують можливість користування коворкінговою зоною впродовж двох років, менторську підтримку, проведення регулярних зустрічей, під час яких вони можуть поділитися своїми успіхами та обговорити варіанти подолання невдач.

 27.03 14

Громадський радник Анатолій Левчук:

Для громадських радників в Україні досвід Канади у сфері права вкрай важливий, адже наша спільнота лише формується, а вони вже встигли пройти великий шлях. Найбільш цінним в обміні досвідом, на мою думку, була можливість побачити як системно організовувати діяльність спільноти задля підвищення її спроможності. Вважаю, що саме системність у щоденній роботі і націленість на досягнення стратегічних орієнтирів дозволять нам забезпечити доступ до права на всіх рівнях, зокрема й у малих громадах.

Заступник начальника управління розвитку людських та інформаційних ресурсів у сфері надання правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Віталій Лямічев:

Мені дуже сподобалась ідея «Навчання за ланчем», яку використовують працівниці клініки імені Барбри Шліфер. Вони запрошують тренерів і фахівців з різних галузей необхідних професійних знань на ланч за участі працівниць клініки і у легкій невимушеній формі проводять навчання або розповідають про новинки у їхній галузі знань. Це дає змогу уникнути формалізації навчальних заходів і сприяє покращенню дружніх зв’язків у колективі. Маю наміри запропонувати таку форму навчання колегам.

Фахівчиня правового клубу «PRAVOKATOR» у Одесі Анастасія Арцимович:

Робота системи правової допомоги в Онтаріо побудована, зокрема, на співпраці з волонтерами з числа студентів та жителів самої громади. Тому, враховуючи початок реалізації нами проекту «Комплексна допомога в сімейних та родинних відносинах» у п’яти місцевих центрах з надання БВПД, налагодження тісної співпраці з волонтерами стане суттєвим допоміжним елементом для досягнення мети проекту.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube