назад

Кава з директором: життєві історії від партнерів

До Дня прав людини, який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини,10 грудня в Україні започаткували Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги. У форматі «Кава з директором» у Регіональному центрі з надання БВПД в Івано-Франківській області пройшла відверта розмова з партнерами системи БПД.

Під час зустрічі обговорили вже реалізовані проекти та поділились планами на наступний 2020 рік, адже система безоплатної правової допомоги це можливість захистити свої права для тисяч громадян України.

У форматі неформального спілкування представники державних інституцій, навчальних закладів, громадських організацій дізналися про можливості системи безоплатної правової допомоги, як вона діє, чим вона корисна пересічним громадянам.

Серед учасників заходу партнери системи безоплатної правової допомоги із числа представників органів пробації, регіонального представника Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, старшого інспектора з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Національної поліції України, громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті», Благодійного фонду «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ», Університету Короля Данила, журналістки «UA: КАРПАТИ».UA, багаторічної ведучої радіопередачі «Наше право» Любов Крайня.

«Якщо вам потрібна допомога юриста, необхідно просто завітати у будь-який офіс системи безоплатної правової допомоги та отримати відповідь та допомогу. Можна також зателефонувати за номером «гарячої лінії» системи 0800 213 103 або знайти консультацію у нашому банку правових консультацій WikiLegalAid», – зазначив у своїй презентації Михайло Євчук.

«Завдяки тісній співпраці з органами Національної поліції забезпечується проведення щоденних звірок з метою виявлення фактів про неповідомлення Регіонального центру про факти затримання осіб з метою не порушення їхнього конституційного права на захист», ˗ зауважив він.

Наприкінці заходу були напрацьовані нові напрямки співпраці задля захисту прав громадян. Зокрема, обговорили, як найефективніше доносити інформацію громадянам про можливості системи БПД, куди направити зусилля, щоб якнайбільш людей дізналося, як і в якій спосіб можна захистити свої права. Адже навіть дуже складні життєві ситуації можна й треба вирішувати у правовий спосіб.