назад

00a240088a6020deeab3f643729c953dcb-V

26 березня 2018 року під головуванням заступника голови Тернопільської облдержадміністрації Юрія Юрика відбулась нарада щодо запобігання правопорушень стосовно осіб похилого віку, осіб, сім’ї яких опинились у складних життєвих обставинах та інших категорій соціально незахищеного населення.

Участь у нараді взяли директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина  Хондогій, старший інспектор з особливих доручень ГУНП в Тернопільській області Василь Дідух, керівник департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадим Боярський, керівник служби у справах дітей Тернопільської ОДА Ростислав Дрозд та інші керівники служб, які опікуються зазначеними вище проблемами.

00-1e6e03d08e49420afe897fe02cd0b3cf-V

 

Під час роботи були обговорені результати діяльності різних державних структур, направлених на дотримання державного стандарту соціальних послуг особам, які потрапили у складні життєві обставини, в тому числі особам з обмеженими фізичними можливостями.

 

Ірина Хондогій проінформувала учасників наради про роботу мобільних інформаційних пунктів у населених пунктах Тернопільської області, відвідування осіб, зокрема одиноких, похилого віку, з обмеженими фізичними можливостями, в тому числі тих, які опинились у скрутних життєвих обставинах, за місцем їх перебування.

 

«Така робота проводиться центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги у рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!». Це спрощує доступ громадян до безоплатної правової допомоги та надає жителям України інформацію про свої права та інструкції для захисту цих прав. Проект реалізується Міністерством юстиції по всій Україні у співпраці з системою надання безоплатної правової допомоги та територіальними органами юстиції за підтримки програми USAID «Нове правосуддя», БФ «Відродження» та інших міжнародних партнерів та донорів». – проінформувала директор Регіонального центру.

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

 

Протягом трьох місяців 2018 року юристи системи безоплатної правової допомоги здійснили 7 виїздів в геріатричні заклади Тернопільської області та надали правові консультації п’ятдесяти особам, семеро з яких потребують представництва їхніх інтересів у судах. У цих осіб прийнято звернення та необхідні документи для отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Суспільно важливим аспектом діяльності системи БПД є надання адресної правової допомоги особам з особливими потребами за місцем проживання. Керівники Збаразького та Шумського бюро правової допомоги здійснили виїзди в с. Заруддя, Збаразького району та с. Великі Дедеркали Шумського району. Звертались з питаннями оформлення спадщини, а також щодо зміни опікуна, оскільки зазнають утиску від осіб, які уповноважені на здійснення цих функцій.

 

Схожі виїзди у с. Палащівка та с. Росохач Чортківського району до осіб похилого віку з обмеженими фізичними можливостями для надання адресної правової допомоги здійснювали і фахівці Чортківського місцевого центру з надання БВПД. Питання жителів сіл стосувалися визнання права власності на спадкове майно і встановлення факту родинних відносин.

 

Приємним моментом під час обговорення було відзначення керівником департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадимом Боярським високої якості надання правових послуг фахівцями системи безоплатної правової допомоги, в тому числі високого рівня  професіоналізму керівника Теребовлянського бюро правової допомоги Віти Козачинської, яка представляє інтереси ветеранів Афганістану з отримання житла за державною програмою придбання житла для сімей загиблих учасників бойових дій на території інших держав та інвалідів, які отримали травми внаслідок бойових дій на території інших держав. Про це Вадиму Боярському розповіли ветерани Афганістану під час особистого прийому громадян.

 

За підсумками наради сторони домовилися продовжувати роботу із захисту осіб похилого віку, осіб, сім’ї яких опинилися у складних життєвих обставинах та інших категорій соціально незахищеного населення.

 

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.