назад

Керівництво Регіонального центру взяло участь у ІІ Міжнародному науково-практичному симпозіуму «Гуманізація кримінальної відповідальності»

1В Університеті Короля Данила16-17 листопада відбувся ІІ Міжнароднийнауково-практичний симпозіум «Гуманізація кримінальної відповідальності», участь в якому взяли директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук та його заступник Володимир Ковальчук.

Захід пройшову місті Івано-Франківську за підтримки посольства Естонії в Україні. Метою симпозіуму є аналіз практики застосування судами України покарань в аспекті гуманізації; розроблення рекомендацій щодо удосконалення Кримінального та Кримінального процесуального кодексів в аспекті гуманізації; вироблення єдиних теоретичних та концептуальних підходів політики в сфері протидії злочинності в аспекті гуманізації; вивчення позитивного зарубіжного досвіду в зазначеній сфері.

2

У рамках Симпозіуму на дискусійних платформах розглядалися питання Європейського досвіду гуманізації кримінальної відповідальності; концептуальні питання гуманізації кримінальної відповідальності; гуманізації КК України та КПК України: реалії та перспективи; ролі судових рішень в гуманізації кримінальної відповідальності. Особливо цікаве пожвавлення викликала студентська дискусія на тему «Людиноцентриська модель побудови суспільства: економічні, мистецькі та правові аспекти».

3

Суддя Верховного суду Литовської Республіки, професор кримінального права Арманас Абрамавічус сказав: «У дискусіях побутує точка зору, що кримінальне право і гуманізація – несумісні. Кримінальне право – найсуворіша галузь права, та все ж покарання має бути справедливим. Злочинність зменшується не від суворості покарання, а від неминучості його».

4

На запрошення організаторів ІІ Міжнародного науково-практичного симпозіуму взяло участь і керівництво Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області, яке обговорило питання надання безоплатної правової допомоги на Прикарпатті, а також ознайомило присутніх зі всеукраїнським проектом «Я МАЮ ПРАВО».

5

У межах симпозіуму відбулася церемонія нагородження переможців творчого конкурсу для учнів 9-11 класів шкіл на тему «Булінг – історії, які не розповідають». Конкурс проводився з метою залучення старшокласників до обговорення важливої соціальної проблеми – булінгу (англ. bully – залякувати, цькувати, задирати) – прояв агресії з подальшим залякуванням особистості, цькування та погрози, моральне приниження, його причин, наслідків, можливих заходів протидії та притягнення до відповідальності, профілактики. Конкурсні роботи виконувалися у вигляді одного слайду або на папері. Плакат Анни Бойчук визнано найкращим. Десятикласниця отримала 1000 грн. та можливість навчатися в Університеті Короля Данила безкоштовно. «Зізнаюся, що коли мені зателефонували і повідомили про мою перемогу, від емоцій я навіть розплакалася», – не стримувала своєї радості Аня.

6


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)