назад

Керівництво Регіонального центру взяло участь у підсумкові прес-конференції щодо впровадження реформ децентралізації на Прикарпатті

1В Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування в рамках заходу «До і Після реформи» 17 грудня заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у підведенні підсумків 2018 року в частині впровадження реформи децентралізації на Івано-Франківщині.

2

«Головним критерієм об’єднання громад усі 4 роки на Прикарпатті була не кількість, а якість об’єднання, реальна робота на покращення умов життя людей в ОТГ. Ми перетнули певний екватор. Половина громад від кількості, передбаченої Перспективним планом, вже створені. Спільна праця ОТГ, експертного середовища (Програми U-LEAD, DOBRE, Пульс, ПРООН), за підтримки влади, дала можливість отримати результати змін, які демонструють ОТГ. Багато роботи попереду, але напрямок обрано правильний, мотиваційний і за реформою децентралізації майбутнє європейської України», ˗˗ відзначив у своєму виступі директор Івано-Франківського Центрі розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк.

3

На прес-конференції було зазначено, що на завершення 2018 року в області створено 31 ОТГ. Загалом площа ОТГ становить 23,3% від площі області. 26,6% територіальних громад області вже об’єднались. Перспективний план формування територіальних громад області, затверджений Кабінетом Міністрів України, на сьогодні покриває 97,6% території області. 23,9% мешканців Прикарпаття проживає в ОТГ.

Нові громади та приєднання до діючих громад – це найпереконливіші докази ефективності реформи децентралізації. Адже саме побачивши успішну роботу об’єднаних громад, покращення послуг та інфраструктури, мешканці приймають рішення про створення ОТГ. Серед переваг об’єднання збільшені бюджетні та фінансові можливості, повноваження, самостійність у прийняті рішень, отримання земель за межами населених пунктів та коштів державної підтримки для громад.

4

У рамках заходу «До і Після реформи» три прикарпатських об’єднаних громади – Витвицька об᾽єднана територіальна громада, Більшівцівська та Нижньовербізька сільська рада об᾽єднаної територіальної громади – презентували свої досягнення для журналістів, представників депутатського корпусу та громадського сектору. Основний акцент представники громад зробили на реалізованих проектах завдяки розширеним повноваженням та більшому бюджетному ресурсу, які отримали в результаті впровадження реформи децентралізації.

5

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук, під час обговорення презентації представників об’єднаних територіальних громад, інших виступів учасників підсумкової зустрічі голів ОТГ, сільських голів, міського голови Надвірної, відзначив добру співпрацю органів місцевого самоврядування, ОТГ щодо налагодження роботи виїзних консультаційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, які організовували впродовж року зі структурними підрозділами органів юстиції Прикарпаття. Він також запропонував запровадити семінарські заняття вивчення Законів України «Про безоплатну правову допомогу», «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та презентацію довідковo-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid».

6

Разом з Івано-Франківським Центром розвитку місцевого самоврядування та об’єднаними громадами підсумки децентралізації підводили радник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Валерій Крецул, голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування Василь Мельничук, голова Асоціації об’єднаних територіальних громад Прикарпаття Ігор Довірак.

7


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)