назад

Керівниця бюро правової допомоги допомогла громадянину відстояти у суді його право на житловий будинок

28459090 1640304049348510 1777772631 n

До Кременецького місцевого  центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  звернувся  громадянин  Г. з метою подання позовної заяви  про  визнання  його права власності  на  житловий  будинок. Очільниці Лановецького  бюро  правової  допомоги Олені  Радосюк  вдалося  довести у судовому порядку, що  громадянин  Г.  на  законних підставах   користується і  володіє  житловим  будинком,  оскільки кошти за нього чоловік повністю виплатив,  про що є відповідні  довідки  від попереднього власника.

Чоловік, будучи членом колгоспу «ім. Матросова», придбав у 1984 році в колективному господарстві житловий будинок. За придбаний будинок заявник сплатив 7 300 грн. З 1990 року він був зареєстрований у цьому будинку та постійно у ньому проживав  разом зі своєю сім’єю.

Після сплати довірителем вартості будинку чоловіка було знято з балансу колгоспу «ім. Матросова» та передано йому правовстановлюючі документи. За цими документами будинок належав на праві власності особі, у якої колгосп цей будинок викупив, поставив на свій баланс, однак правовстановлюючі документи не змінив. 

Передавши довірителю житловий будинок чоловік не займався документальним оформленням права власності на нього – через відсутність коштів. Технічна документація на будинок була оформлена на третю особу.

Громадянин  Г.  впродовж тривалого періоду часу на законних підставах користується і володіє зазначеним будинком, оскільки сплатив попередньому власнику його повну вартість. Проте, заявник не міг оформити право власності на належний йому житловий будинок через те, що колгоспу «ім. Матросова» вже не існує.

Керівниця Лановецького  бюро  правової  допомоги Кременецького  місцевого  центру  з надання БВПД Олена  Радосюк  (наказ про  уповноваження працівника МЦ № 67 від  28.02.2017 року) взялася захищати право чоловіка на будинок.

Стаття 328 Цивільного кодексу України закріплює, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно зі ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред’явти позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відтак, рішенням  Лановецького районного суду  від  18.09.2017 року позов про  визнання права власності чоловіка на житловий  будинок  з  господарськими  будівлями   було задоволено.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.