назад
25.10.18

Кібербулінг або агресія в інтернеті: способи розпізнання і захисту дитини

ShM 181024 03Небезпека чекає нас в інтернеті навіть у звичайних, на наш погляд, життєвих ситуаціях. Прогрес – явище різнобічне, яке разом з користю і розвитком несе нові ризики та проблеми. Один із прикладів такої проблеми – кібербулінг. З метою привернути увагу дітей до питання насилля засобами інтернету, до пошуку виходу із небезпечних ситуацій фахівець Шосткинського місцевого центру Юлія Зацаринна для вихованців Шосткинського обласного дитячого протитуберкульозного санаторію провела правопросвітницкий захід «Кібер-булінг або агресія в інтернеті: способи розпізнання і захист дитини».

Інтегратор центру Юлія Зацаринна розповіла дітям про історію та походження терміну «кібербулінг», навела найпоширеніші його типи, окреслила психологічні портрети учасників та надала правила-поради для подолання кібербулінгу.

«Кібербулінг небезпечний не менше, ніж знущання у звичному розумінні. І зачіпає ця проблема не лише дітей та підлітків (безпосередніх учасників), а й   дорослих, які повинні підтримувати та допомагати своїм дітям у такій ситуації та запобігати можливості залякування. Багато дітей, які стали «потенційними жертвами» кібербулінгу, не витримавши такого психологічного удару, попрощалися з життям. Для того, щоб запобігти проблемі кібербулінгу, батькам і нам з Вами змалечку потрібно навчитись безпечно використовувати комп ’ютер, інтернет та інші інформаційно-комунікаційні технології», – акцентувала увагу юрист центру.

ShM 181024 04Діти брали активну участь в обговоренні, висловлювали свою думку щодо образ в інтернеті та за допомогою мобільних телефонів, відверто ділились спогадами, коли вони чи їхні однолітки ставали жертвами кібербулінгу або ж були кривдником, самі того не підозрюючи.

Учням було продемонстровано презентаційні матеріали щодо протидії кібербулінгу, наведено приклади з віртуального насилля. Також діти подивилися сюжет телепередачі «Ну, що пограємо – як захистити підлітка від популярної страшилки Момо».

Після закінчення заходу правник місцевого центру Юлія Зацаринна надала вихованцям санаторію рекомендації для подолання кібербулінгу: не поспішай «викидати» свій негатив у кіберпростір, створюй он-лайн репутацію, не купуйся на ілюзії анонімності, зберігай підтвердження фактів нападів, ігноруй одиничний негатив.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

Глухівське бюро правової допомоги –
41400,  м. Глухів, вул. Шевченко, 4. тел. (05444) 7-07-20,   (05444) 7-07-12

Кролевецьке бюро правової допомоги –
41300,  м. Кролевець, вул. Європейська, 15. тел. (05453) 9-52-47

Середино-Будське бюро правової допомоги –
41000,  м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2. тел. (05451) 7-10-62

Ямпільське бюро правової допомоги –
41200, смт  Ямпіль, бульвар Ювілейний, 1. тел. (05456) 2-20-50

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.